Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Nem bizonyított az aszpartám rákkeltő hatása

2008.01.21. 19:36 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek edessegek

Egy régebbi cikk:
Az EU Élelmiszertudományi Bizottságának 2006 május 5-én közzétett állásfoglalása szerint a rendelkezésre álló kutatási eredmények alapján nem bizonyítható, hogy az aszpartám nevű édesítőszer rákot okozna, így nem indokolt a jelenleg érvényben lévő, megengedhető napi bevitelt szabályozó érték felülvizsgálata sem.

Az aszpartám egy széles körben használt élelmiszer-adalékanyag (édesítőszer), amelynek használatát több mint húsz éve engedélyezték. Annak ellenére, hogy már több széleskörű vizsgálatot is lefolytattak az aszpartám egészségre gyakorolt hatásaival kapcsolatban (amelyek szerint a vegyület biztonságos, és adalékanyagként történő fogyasztása nem okoz semmilyen kimutatható egészségkárosodást), a kérdést továbbra is ellentmondások övezik.

Legutóbb a bolognai székhelyű RamazziniAlapítvány 2005-ös tanulmánya állította, hogy patkányokon végzett kísérleteik alapján az aszpartám fogyasztása felelőssé tehető a leukémia kialakulásáért, ezért indítványozták az édesítőszer emberi fogyasztásáról jelenleg érvényben lévő szabályozás mielőbbi felülvizsgálatát.

Az EU állásfoglalása

Az EU Élelmiszertudományi Bizottsága, az EFSA (European Food Safety Authority; EFSA) felülvizsgálta a tanulmányt, és pár napja közzétett jelentése több jelentős hiányosságot is említ a hozzájuk eljuttatott kutatási eredményekkel kapcsolatban. A bizottság szerint a kutatás során a megszokottnál több állatot használtak a kísérleti csoportokban, illetve jóval több aszpartámot adtak nekik, mint amennyit a hagyományos hatásvizsgálatok során alkalmazni szoktak. Ezen kívül az állatok nagy részének tüdejében egy krónikus gyulladással járó betegség volt jelen (a kontrollcsoport állataiban is), amelyet az EFSA jelentős zavaró tényezőként említ. 

Mindezek alapján a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a rákos esetek (nyirokdaganatok és leukémia) számának emelkedése nem hozható összefüggésbe az aszpartám fogyasztásával, ellenben valószínűleg kapcsolatban állnak a tüdőben megfigyelt gyulladásos reakciókkal. Szintén az eredmények hitelessége ellen szól, hogy semmilyen kapcsolatot nem lehetett kimutatni a növekvő mennyiségű aszpartám adagolása és az állatok erre adott reakciója között. Az EFSA állásfoglalásának végkövetkeztetése, hogy a jelenleg rendelkezésükre álló adatok alapján az aszpartám élelmiszer-adalékanyagként történő fogyasztása továbbra is biztonságosnak tekinthető, és a kérdés jelenleg nem igényel további tudományos vizsgálatokat.

Tények az aszpartámról

Az aszpartám fogyasztására vonatkozó korábbi szabályozás szerint a megengedhető napi beviteli szint (Acceptable Daily Intake; ADI) értéke 40mg/testtömeg kg. (Ez az érték azt a mennyiséget fejezi ki - a testtömeg kg-ban megadott értékére vonatkoztatva - amennyit naponta fogyasztva egyáltalán nem kell egészségkárosító hatással számolnunk.) Egy hatvan kilogramm súlyú ember esetében ez a mennyiség 2400 mg aszpartámot jelent. Ez 133 darab, tisztán aszpartám tartalmú édesítőtabletta napi elfogyasztását jelentené, ami normális táplálkozási szokások mellett gyakorlatilag nem lehetséges - olvasható a Weborvos Tények az aszpartámról című korábbi anyagában. 

Az aszpartám a bélcsatornában három fő összetevőre, aszparaginsavra, fenilalaninra és metanolra bomlik, melyek közül az első kettő a szervezetünkben is előforduló aminosav (a fenilalanint az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért kívülről, a táplálékkal együtt kell bevinni), a metanol pedig egy alkoholfajta, amely nagy mennyiségben mérgező hatású. Megjegyzendő, hogy egy viszonylag ritka, genetikai eredetű betegség, az ún. fenilketonúriában szenvedő személyek egy enzim hiánya miatt nem képesek a fenilalanin lebontására, ezért számukra nem javasolt az aszpartám-tartalmú üdítőitalok és más élelmiszerek nagyobb mennyiségben történő fogyasztása (ezt minden aszpartámot tartalmazó élelmiszeren külön feltüntetik).

Az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet munkatársa, Dr. Domoki János az [origo] Egészség kérdésére megerősítette, hogy az aszpartám a jelenlegi adatok alapján nem jelent veszélyt a fogyasztók egészségére. A főosztályvezető-helyettes az EFSA május 5-én kiadott közleményére hivatkozva elmondta, hogy az aszpartám egészségkárosító hatásairól szóló eddigi eredmények - így a legutóbbi is - nem megfelelően kivitelezett kísérletekből származnak, ezért nem tekinthetők kellően hitelesnek. 

Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke utalt egy korábbi tanulmányra, amelyben az aszpartám-tartalmú üdítőitalok és a rosszindulatú daganatok kapcsolatát vizsgálta. Az Egyesült Államokban 1995 és 2000 között folytatott felmérés (NIH-AARP Diet and Health Study) 340 ezer, 50 és 69 év közötti férfi és 226 ezer, ugyanilyen korú nő részvételével vizsgálta, hogy van-e összefüggés az aszpartám-tartalmú italok - szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek, jeges tea, aszpartámmal édesített kávé és tea - fogyasztása és az agy, illetve vérképző rendszer daganatainak (például a leukémia) kialakulási gyakorisága között. A kutatók a vizsgált csoportok egyikében sem találtak összefüggést a vizsgált daganatok kialakulási gyakorisága, és az aszpartám-tartalmú italok fogyasztása között.

"Nem mindegy, hogy mekkora mennyiséget viszünk be a szervezetünkbe egy-egy anyagból, és mindeddig egyetlen olyan tanulmányról sem hallottam, amely egyértelműen igazolta volna, hogy kapcsolat mutatható ki az egyébként kis mennyiségben fogyasztott aszpartám és a daganatos megbetegedések kialakulásának valószínűsége között" - tette hozzá Antal Emese.

A Ramazzini Alapítvány eredeti közleménye a European Journal of Clinical Oncology c. folyóiratban jelent meg.

 
Forrás:
[origo] egészség
2006. május 12.

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr92303597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása