Azokban az ázsiai országokban, ahol eredendően sok szójaterméket fogyasztanak, a nőknek jóval kisebb problémát jelent a túlsúly, a csontritkulás, és sokkal tovább marad fiatalos a bőrük, mint nálunk, Európában. Egyetlen más nyers növény sem tartalmaz ugyanis annyi, biológiailag értékes fehérjét, mint a szója. Az egyik amerikai egyetem középkorú nőkkel folytatott kísérlete is bizonyítja, hogy szójában gazdag étrenddel csökkenthető a hason, fenéken és combon lévő zsírréteg, és serkenthető az izomtömeg növekedése.
De a szójának más előnyös tulajdonságai is vannak. Kalória- és zsírszegény, ráadásul abszolút koleszterinmentes. A szójából készített tofu kitűnő húspótló. Mivel nem tartalmaz glutént, igazi alternatíva a laktózérzékenyek számára. A szója erősíti a csontokat és csökkenti a rák, illetve az időskori csontritkulás kialakulásának kockázatát. Rendszeres fogyasztása ellenállóvá teszi a sejteket. Sokáig fiatalon és rugalmasan tartja a bőrt, megvéd a változókori panaszoktól, például a hőhullámoktól. Emellett megnöveli a szervezet szívbetegségek elleni védelmét és ellenállóbbá tesz a vírusos megbetegedésekkel szemben.
Mi a tofu?
A Távol-Keleten évszázadok óta az egyik legfontosabb alapélelmiszernek számító tofut szójababból készítik. A babból őrlés, főzés és préselés után szójatejet nyernek, majd a tengeri só egyik alkotórészének hozzáadásával megalvasztják. A kicsapódott fehérje krémes masszát alkot, melyből vágható tömböt préselnek. A negyedkilós tömböket vákuumos csomagolásban megvásárolhatjuk a reformboltokban és a nagyobb élelmiszerüzletekben. A tofu semleges ízű, így sós-pikáns fűszerezéssel és édesen is, hidegen és melegen is fogyasztható. A pikáns ételekhez általában először olajban és fűszerekben marinálják.
[...]
Forrás:
nana.hu
Utolsó kommentek