A vegetárius étrend összegzése
Energia
A növényi étrend kevés energiát ad a szervezetnek. Nagyobb mennyiségű ételfogyasztás esetén sem fedezi minden esetben a napi szükségletet. Alacsony a zsírtartalma. Élelmi rostban gazdag, ami csökkenti az éhségérzetet. Fogyókúrázóknak rövid ideig tartó fogyasztása előnyös. Káros hatást gyakorol a gyerekek, serdülők, terhes és szoptatós anyák és az idős emberek szervezetére.
Fehérje
Az állati eredetű élelmiszerek fehérjetartalma biztosítja a testépítő aminosavakat. Ezeket a szervezet nem tudja felépíteni. A növényi fehérjék nem tartalmaznak minden nélkülözhetetlen aminosavat, illetve nincs köztük olyan, amiben minden esszenciális aminosav megtalálható. Vegán étrendben ezek az aminosavak nem jutnak be a szervezetbe megfelelő mennyiségben.
Legjellemzőbb a metionin nevű aminosav hiánya. Elégtelen felvétele esetén, illetve hiányában hasnyálmirigy-, tüdő-, vagy bélcsatorna elváltozások alakulnak ki. A növényi étrend fő fehérjeforrása a szója. A növénynek előnyös az aminosavtartalma, de kevés metionint tartalmaz. A komplett fehérjebevitel a növények megfelelő párosításával elvileg kivitelezhető, de ez szakértelmet és komoly odafigyelést kíván. Amennyiben a tej és tejtermékek fogyasztása megengedett, könnyebb az étrend összeállítása.
Esszenciális aminosavak: fenilalanin, hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, treonin, triptofán, valin és újszülöttkorban a taurin.
Fehérje (aminosav) kiegészítés | ||||||||
|
Az aminosavak kiegészítésének (fehérjekomplettálás) lehetőségei | ||||||||||||||||||||||||||||
|
Vitaminok
B12 vitamin csak az állati eredetű élelmiszerekben van. D- és B12 vitaminhiány alakul ki. Vérszegénység, gyomor-bélrendszeri és visszafordíthatatlan idegrendszeri tünetek jelentkezhetnek. A növényi étrend kiegészítése tejjel és tejtermékekkel pótolhatja a hiányt.
Ásványi anyagok
Kalcium, cink és vashiány alakulhat ki. A növényi táplálékok nem tartalmazzák megfelelő mennyiségben, illetve a vas felszívódása, hasznosulása nem megfelelő. A tejet és tejtermékeket nem fogyasztók körében súlyos kalciumhiány alakul ki, ami kihat a csontok állapotára.
Vizsgálatok igazolják, hogy a vegetáriánusok között bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő, de az egészséges életmódot, vegyes táplálkozást folytató embereknél is hasonló eredmények születnek. (vissza az I. részhez)
Nógrádi Katalin
dietetikus
Forrás:
[origo]
2006. június 28.
Utolsó kommentek