Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Kóros elhízás és rák - segít a műtét ?

2008.06.20. 19:26 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek fogyokura

rák daganat megelőzés műtét elhízás túlsúly súlyfelesleg rákA kórosan elhízott betegek számára a sikeres műtéti beavatkozások lehetővé teszik, hogy a súlyfeleslegük akár 70 %-ától megszabaduljanak, és megtartsák ezt az állapotot. Egy újabb tanulmány szerint ez az operáció akár 80 %-kal is csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát.

A kutatók 1035, 1986 és 2002 között bariátrai (bariátria = az elhízottak kezelésével foglalkozó orvosszakma)műtéten átesett, kórosan túlsúlyos páciens adatait hasonlították össze olyanokéval, akiken nem végeztek hasonló operációt. Az első csoport tagjai között 85 %-kal alacsonyabb volt a mellrák, 70 %-kal a vastagbél- és hasnyálmirigyrák aránya, és egyértelmű csökkenés volt megfigyelhető több egyéb daganat-típus esetén is.

„Az elhízás és számos ráktípus közötti összefüggés jól ismert” – mondta Dr. Christou, a kutatás vezetője. „Ez az egyik első tanulmány azonban, amely szerint a bariátriai műtétek jelentős arányban megelőzhetik a daganatok kialakulásának kockázatát a kórosan elhízott emberekben”.

„A túlsúly többféle módon is hatást gyakorol a szervezetre, ezért ezek az eredmények nem magyarázhatóak egy egyszerű elmélettel. Elterjedt vélemény, hogy a test többlet zsírtartalma felelős a   megnövekedett hormontermelésért – ez utóbbi pedig a fő kockázati tényező a mell- és vastagbélrák esetében. Ily módon a műtéti beavatkozásnak, ill. a súlycsökkenésnek köszönhető hormonális változás magyarázatot adhat a fenti eredményekre” – állítják a szerzők.

Forrás:
www.ScienceDaily.com
(ford.: Inántsy Tamás)
2008. június 19.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr69531239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása