Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

A brokkoli fogyasztása jelentősen csökkenti a rák kockázatát

2008.02.05. 18:40 | iptamas | 1 komment

Címkék: cikkek rak zoldsegek

Jól ismerjük a brokkoli vagy a káposzta egészségvédő, jótékony hatásait. De mit tegyen, aki nincs oda értük? Nos, örülhetünk a jó hírnek: brokkolit elegendő havonta csupán háromszor fogyasztani ahhoz, hogy jelentősen csökkentsük a rák kialakulásának kockázatát.

Mindezt egy amerikai vizsgálat eredményei támasztják alá. Az egyesült államokbeli Buffalóban található Roswell Park Rákkutató Intézet munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy a havonta mindössze három alkalommal fogyasztott brokkoli vagy káposzta mintegy 40%-kal csökkenti a húgyhólyagrák kialakulásának kockázatát. Kutatási eredményeiket az amerikai rákkutatók Philadelphiában tartott konferenciáján tették közzé.

Húgyhólyagrákban szenvedők étkezési szokásai

A vizsgálatban 1000 ember vett részt, közülük 275-en húgyhólyagrákosak voltak, míg a többiek nem szenvedtek rákban. Valamennyi résztvevőt kikérdezték étkezési szokásairól, különös tekintettel a káposzta és a brokkoli (keresztesvirágú zöldségek) fogyasztására. Mint ismeretes, a keresztesvirágúak nagy mennyiségben tartalmaznak izo-tiocianátokat. Ezeket a vegyületeket a szakemberek úgy tartják számon, hogy csökkentik a rák kialakulásának kockázatát.

A kutatók úgy találták, hogy az a dohányos, aki keresztesvirágú zöldségekből havonta háromnál kevesebb alkalommal fogyaszt, a hólyagrák kialakulása szempontjából a legnagyobb kockázattal néz szembe. Azoknál viszont, akik nyers keresztesvirágú zöldségeket havonta legalább három alkalommal fogyasztanak, a rák kialakulásának a kockázata 40%-kal kisebb azokhoz képest, akik ritkábban esznek ilyen zöldségféléket. Ugyancsak 40%-os különbséget mértek a dohányosok két csoportja, a havonta legalább háromszor keresztesvirágú zöldségeket fogyasztók és a velük ritkábban élők között.

Fontos, hogy a zöldség nyers legyen

Mindazonáltal a kutatók rámutatnak, hogy az említett jelentős különbség a hólyagrák kockázatának tekintetében a nyers zöldségeknél mutatkozott, nem pedig a főtteknél. Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy főzés során a védőhatású izo-tiocianát tartalom mintegy 60-90%-kal csökken.

Egy másik kutatásban, amelyet szintén a Roswell Park Rákkutató Intézet munkatársai végeztek, patkányoknál váltottak ki hólyagrákot. Azt vizsgálták, hogy ha szárításos-fagyasztásos eljárással tartósított brokkoli rügykivonatot adnak a kísérleti állatoknak, akkor a rák kialakulásának kockázata annál kisebb, minél többet kapnak belőle.

Forrás:
www.natursziget.com
2008. február 5.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr55325890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gitta 2008.02.06. 09:57:08

Egy újabb indok a zöldségek nyersen fogyasztására.

A minap nagyon finom nyers brokkolilevest készítettem: brokkoli, sárgarépa, őrölt szezámmag, avokádó és egy kis víz, az egészet jól össze kell turmixolni, lehet ízesíteni sóval, szójaszósszal izlés szerint. Apróra vágott kaliforniai paprikát, és retket szórtam bele feltétnek. Nemcsak finom, de nagyon szép is volt. És ezek szerint egészséges.
Szóval havonta háromszor. Meglesz.

üdv, Gitta
süti beállítások módosítása