Fehérje- és vitaminbomba
Ki gondolná, hogy egy mindössze 50 grammos tojásban az emberi szervezet számára szükséges tápanyagok többsége megtalálható? Pedig egy átlagos méretű darab nagyjából 5,4 gramm fehérjét, 5 gramm zsírt, és 0,3 g szénhidrátot tartalmaz. Ezen kívül fellelhető benne szinte az összes vitamin és ásványi anyag, mint például a csontritkulás megelőzésében kulcsfontosságú D-vitamin. Ez a tőkehalmáj után a tojásban található meg a legnagyobb mennyiségben! Tartalmazza még a „bőrvitaminként” is emlegetett A-vitamint, az antioxidáns hatással bíró E-vitamint, valamint a létfontosságú B-vitaminokat. Az ásványi anyagok közül kalciumban, vasban, magnéziumban, cinkben, káliumban és foszforban bővelkedik. A tojás C-vitamint és élelmi rostot nem, szénhidrátot pedig csak elenyésző mennyiségben tartalmaz, ám teljes kiőrlésű kenyérrel, valamint friss zöldségekkel (pl. zöldpaprikával) fogyasztva már tökéletes reggelit jelent!
Bár zsír- és koleszterintartalma viszonylag magas, az egészséges anyagcserével rendelkezők bátran fogyaszthatják. Persze a mértéktelen tojásevés, vagy az ún. tojás-diéta nem ajánlott, de heti 5-6 darab minden bizonnyal nem jelent problémát.
Diétás tojás?
Azoknak sem kell mellőzniük ezt a finomságot, akik a benne lévő viszonylag nagyobb mennyiségű zsír miatt aggódnak. Ennek kiküszöbölése érdekében mindössze annyit kell tennünk, hogy szétválasztjuk a sárgáját és a fehérjét, és csak az utóbbit fogyasztjuk el. Ez a lehetőség a tojásban lévő tápanyagok eltérő arányú eloszlásának köszönhető. A sárgájához képest elenyésző mennyiségű zsírt tartalmaz ugyanis a fehérje, ám vitaminokban, ásványi anyagokban és esszenciális aminosavakban gazdag. A különbség a két rész energiatartalmának arányát tekintve is szembeötlő. Míg egy átlagos méretű (50 grammos) darab nagyjából 75 kcal energiával bír, ebből mindössze 19 kcal található a fehérjében, a maradék 59 kcal-t pedig a sárgája tartalmazza. Mindezek ellenére meg kell jegyeznünk, hogy a tojás sárgájának mellőzésével az étel élvezeti, és biológiai értéke nagymértékben csökken!
Szépségtippek tojással
Bár az üzletekben számtalan „csúcskategóriás” kozmetikum kapható, ezek többsége az egészségre ártalmas vegyi anyagoknak köszönheti „bámulatos” hatását. Sokkal jobb választásnak bizonyulhat egy-egy természetes összetevőkből kevert pakolás. Ezek nem csupán egészségesebbek, hanem jóval olcsóbbak is mesterséges társaiknál! (vissza az első részhez)
Őri Katalin
Forrás:
www.vitaminsziget.com
2008-01-31
Utolsó kommentek