Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

  • Hibás feed URL.

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

  • Hibás feed URL.

Étkezési szokások és elhízás

2008.11.01. 17:47 | iptamas | 2 komment

Címkék: cikkek fogyokura

A British Medical Journal internetes oldalon közölt tanulmány szerint a gyors és jóllakottságig történő evés együttese mintegy háromszorosára növeli az elhízás kockázatát.

Az elmúlt évszázadig az emberek többségének nem volt lehetősége annyi energiát elfogyasztani, hogy a felesleget zsír formájában elraktározzák. Az étkezési szokásaink azonban nagymértékben megváltoztak: nagy mennyiségben hozzáférhetőekké váltak az olcsó ételek, gyorsételek, kevesebb a családi körben eltöltött étkezés, gyakran tévézünk evés közben – talán ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a túlsúlyosság szinte járványszerűen terjed.

Iso professzor munkatársaival nagy szabású vizsgálatba kezdett: 2003 és 2006 között több mint 3000, 30-69 éves japán férfi (1122) és nő (2165) bevonásával azt próbálták meg kideríteni, hogy vajon a gyors és teljes jóllakásig történő evés kapcsolatba hozható-e a túlsúlyossággal. A résztvevők kérdőív kitöltésével szolgáltattak adatokat az étkezési szokásaikról.

Az eredmények azt mutatták, hogy a férfiak mintegy fele (50,9%), ill. a nők 58,4%-a állította magáról azt, hogy mindig teljes jóllakásig eszi magát. A férfiak 45,6, a nők 36%-a pedig elmondásuk szerint gyorsan eszik.

Azoknak, akik – állításuk szerint – gyorsan, és teljes jóllakásig szoktak enni, magasabb az összes energia-bevitelük, ill. a testtömeg-indexük (BMI, Body Mass Index) értéke, mint azoké, akik úgy nyilatkoztak, hogy nem esznek gyorsan, és nem teljes jóllakásig. A kutatók azt is megfigyelték, hogy az első csoportba tartozó nők és férfiak között háromszor nagyobb volt a túlsúlyosság valószínűsége, mint a második csoport tagjai között.

A szerzők ezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a kiemelt két tényező, szokás hatása a túlsúlyosságra együttesen többszöröződik. Ezek a megállapítások pedig magyarázatul szolgálnak arra, hogy a mai elterjedt étkezési szokások hogyan is segítik elő a túlsúlyosság járványszerű terjedését.

Munkájukban arra is felhívják az orvosok figyelmét, hogy ösztönözzék a pácienseiket, hogy alakítsanak ki gyermekeiben egészséges étkezési szokásokat, mint pl. lassú, megfontolt evés, mértékletes ételadagok választása, nyugodt családi étkezések előtérbe helyezése.

Forrás:
www.sciencedaily.com
2008. október 22.

Meglepő tényezők, amelyek a túlsúlyban szerepet játszanak
Hatékony fogyókúra - végre tényleg van ilyen?

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr61744130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zolaf · http://www.masszazs.cu.cc 2012.05.01. 00:19:43

Sajnos az, hogy mi iránt vonzódunk, mit kívánunk fogyasztani nagyobb mennyiségben, evolúciós hozadék. Nyilván nagyobb affinitás alakutl ki azon anyagok iránt, amik szűkösen álltak rendelkezésre, de a szervezetnek nagy szüksége volt rá. Kívántuk, tehát nagyobb erővel kutattuk.

Ma viszont már nincs hiány semmilyen fontos anyagból. Sőt. Mindent bőven termelünk. Viszont szervezetünk nem tudta ezt még lekövetni. Tehát a kívánalom, a vágy megmaradt, rendelkezésre is áll a vonzalom tárgya, tehát faljuk is.

Ezenkívül mai társadalmunkban a fogyasztás egyfajta mérce, követendő példa. Gazdaságunk erre alapul. De ténykérdés, hogy ez zsákutca. Sokan látjuk már az utca végét, de...

Na erről inkább itt elmélkedem tovább:
www.masszazs.cu.cc/