Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Sokáig akarsz élni? Egyél keveset!

2008.07.04. 07:51 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek hosszu elet bojt

A St. Lous-i Egyetem újabb kutatási eredményei szerint az öregedés lassításához, a hosszú élethez vezető egyik ígéretes stratégia a kalória-bevitel csökkentése.

Az egerek és patkányok esetében régóta ismert, hogy az alacsony kalória-fogyasztás lassítja az öregedést. A kutatók nem ismerik a jelenség okát, az egyik elmélet szerint a T3 (trijodotironin) hormon termelésének csökkenése, ezen keresztül az anyagcsere lassulása áll a hátterében.

A tanulmány azt állítja, hogy napi 300-500 kilokalória energia-bevitel csökkentéssel emberek esetében is hasonló eredmények érhetők el, és látszólag működik az öregedés lassítása.

„Az elmúlt években rengeteg vita folyt arról, hogy a kalória-csökkentés emberek esetében is lassítja-e az öregedést vagy sem” – mondta Edward Weiss, az egyetem professzora, az írás egyik szerzője. „Tanulmányunk bizonyítékokkal szolgál arra vonatkozóan, hogy az állatkísérletek folyamán tapasztalt jelenségek az emberek esetében is hasonlóan működnek. A következő fontos lépés annak a megállapítása, hogy a szövetek öregedése valóban lelassul-e. Az egyetlen biztos módszer egy hosszú távú vizsgálat.”

A kutatás során Weiss kíváncsi volt arra, hogy a csökkentett energia-bevitel okozza-e a T3 mennyiségének csökkenését. Annak megállapítására, hogy valóban ez-e a konkrét ok – nem pedig a fogyás, a test zsír-arányának visszaesése –, olyan önkénteseket is bevont a kísérletbe, akik testgyakorlással érték el a súlycsökkenést.

A vizsgálatban ülő foglalkozást végző, nemdohányzó, 50-60 éves, átlagos vagy kissé afölötti testtömegindexű (BMI) férfiak és nők vettek részt. Általánosságban jó egészségi állapotnak örvendtek, nem fordult elő rák, szívbetegség, tüdőbetegség, diabétesz vagy túlzott magas vérnyomás.

Véletlenszerűen három csoportba sorolták be az alanyokat: létrehoztak egy csökkentett kalória-bevitelű, egy testgyakorló és egy kontroll csoportot is – majd egy éven át folyt a vizsgálat. Az első csoport esetében a napi energia-bevitelt 300-500 kilokalóriával csökkentették, a másodikban az önkéntesek a súlycsökkenést – a normál étrend tartása mellett – a rendszeres testmozgással érték el. A test zsírtömegének csökkenése mindkét esetben hasonló mértékű volt, de a T3-hormon szintje csak az első esetben esett vissza.

Számos bizonyíték azt mutatja, hogy az energia-bevitel visszafogása nagymértékben csökkentheti több elterjedt betegség kockázatát, úgymint rák, diabétesz, egyes szívbetegségek. Emellett még jóval tovább is élhetünk” – mondta Weiss. Mindazonáltal figyelmeztetett arra is, hogy a kalória-csökkentés azt is jelenti, hogy a táplálékunk egészséges, tápanyagokban gazdag legyen. Ez a mennyiség egyenértékű azzal, ha elhagyjuk a desszerteket, a Big Mac-et lecseréljük.

Weiss figyelmeztetett, hogy az anyagcsere lelassulás miatt egy idő után a testsúly gyarapodása is elindulhat. Mindez a testgyakorlással történő fogyás esetében nem ennyire jellemző. „A diéta következetes betartása és a rendszeres testmozgás a kulcsa az egészséges testsúly megtartásának”.

Forrás:
www.ScienceDaily.com
Ford.: Inántsy Tamás
2008. július 3.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr31552511

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Propeller 2008.07.04. 08:45:54

Egészség és táplálkozás - Sokáig akarsz élni? Egyél keveset!A St. Lous-i Egyetem újabb kutatási eredményei szerint az öregedés lassításához, a hosszú élethez vezető egyik ígéretes [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása