Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Egy kis alkohol megelőzheti az ízületi gyulladást

2008.06.06. 15:43 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: alkohol cikkek

Egy újabb tanulmány szerint az alkoholt fogyasztó emberek - az alkoholt nem fogyasztók társaikhoz képest - kevésbé hajlamosak a reumás ízületi gyulladásra.

Úgy tűnik, az alkoholt mértékkel fogyasztó emberekben 40-45 százalékkal kisebb valószínűséggel alakul ki reumás ízületi gyulladás, mint azok esetében, akik egyáltalán nem vagy csupán alkalmanként isznak alkoholt. A nagy mennyiségű alkoholt fogyasztók körében pedig 50-55 százalékkal alacsonyabb a kockázat.

A legmeglepőbb az, hogy a legnagyobb előnye azoknak a dohányzóknak van, akiket genetikai adottságuk közismerten hajlamosít a betegségre. A reumás ízületi gyulladás a fejlett országok lakosságának 0,5-1 százalékát érinti. A betegség úgy alakul ki, hogy az immunrendszer megtámadja az ízületeket, gyulladást okozva valamint károsítva a porcot és a csontot. A környezeti tényezők, főleg a dohányzás és a genetikai örökség együttesét tartották eddig a betegség kórokának.

A szerzők Henrik Kaellberg, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársának vezetésével utalnak egy korábbi kutatásra is, amely azt mutatta ki, hogy az alkohol akadályozza a szívbetegséget kiváltó gyulladásos folyamatokat.

A betegséggel kapcsolatosan tanácsokat adó orvosok azt állítják, hogy a dohányosokat a leszokásra kell buzdítani, ugyanakkor attól nem kell eltiltani őket, hogy mértékkel alkoholt fogyasszanak. A nagy mennyiségű alkohol fogyasztása, bár nyilvánvalóan véd a reumás ízületi gyulladás ellen, önmagában is összefüggésbe hozható számos más betegséggel.


Forrás:
hvg.hu Egészség
2008. június 06.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr82506963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása