Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Gyümölcs és infarktus

2008.05.11. 09:00 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek rak gyumolcsok zoldsegek

Egy Japánban folytatott kiterjedt vizsgálat eredményei szerint aki sok gyümölcsöt eszik, annak kisebb az esélye arra, hogy szívinfarktust kap, viszont a gyümölcsben, zöldségekben gazdag étrend a rosszindulatú daganatok ellen nem véd.

Az American Journal of Epidemiology  című folyóiratban megjelent tanulmányukban a japán kutatók mind a gyümölcsök, mind a zöldségek fogyasztásának jelentőségét igyekeztek tisztázni a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rosszindulatú daganatok kialakulásával kapcsolatban.

Cugane Soicsiro és munkatársai 1995-1998 között közel 80 ezer, az ország különböző tájain élő személynek küldtek ki részletes kérdőívet, amely aprólékosan kitért a táplálkozás és az életmód legkülönbözőbb pontjaira is. A vizsgálat végén 459.320 ember-év adatot értékeltek ki, ez idő alatt csaknem ötezer rosszindulatú daganatos eset és szív-érrendszeri esemény fordult elő.

Az adatok statisztikai értékelése szerint akik sok gyümölcsöt ettek, ritkábban kaptak szívinfarktust, a sok gyümölcs fogyasztása csaknem 20 százalékkal csökkentette a koszorúér-betegség kockázatát. Ugyanez a zöldségevésre nem mondható el: az nem bizonyult védő hatásúnak.

A rosszindulatú daganatok Japánban nem voltak ritkábbak a sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztók körében, ami azért keltett feltűnést, mert több korábbi adat alapján néhány szakember és igen sok vegetáriánus úgy vélte, hogy ez az étrend rákvédő hatású.

Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet néhány éve közölte frissítette a daganatos betegségek megelőzésére kidolgozott étrendi javaslatait, és ismét közölték a 2010-re készített célprogramot. Ennek célja, hogy két év múlva az amerikai felnőttek többsége naponta legalább egy bögrényi gyümölcsöt és kétszer annyi zöldséget fogyasszon. A tényleges ajánlás ennek a dupláját javasolja, de a szakemberek néhány éven belül csak szerény változást remélnek.

Az európai javaslat minden felnőtt számára naponta 40 deka gyümölcs és zöldség. A statisztikák meglehetősen lehangolóak: alig van olyan ország Európában, ahol az embereknek legalább a fele egészségesen táplálkoznék.

Forrás:
hvg.hu Egészség
2008. április 20.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr61463369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása