Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Fölösleges egyszerre diétázni és edzeni

2008.05.03. 15:46 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek fogyokura

Ahhoz, hogy eredményesen csökkentsük tömegünket, nem kell egyszerre diétázni és edzeni – írja a NewMax.com.

Egy tanulmány megcáfolta azt a széles körűen elfogadott meggyőződést, mely szerint a súlycsökkenés legeredményesebb módja a diéta és a rendszeres mozgás együttes alkalmazása. A kutatók szerint ugyanis a diéta egymagában is annyira hatékony, mint testedzéssel egybekötve.

Ahhoz, hogy tömegveszteség történjen, az elfogyasztott, valamint az anyagcsere és a fizikai tevékenység által elégetett kalóriamennyiség közötti különbséget kell fenntartani; teljesen mindegy, hogy a kalóriacsökkentést úgy érjük el, hogy kevesebbet eszünk, vagy többet égetünk el sportolással.”- mondta Leanne Redman, a Louisiana-ban található Baton Rouge-i Pennington Biomedical Research Center szakembere.

A tanulmány elkészítéséhez 35 túlsúlyos – 16 férfi és 19 nő – különben egészséges felnőtten végezték el a féléves vizsgálatot. Az alanyok közül 12-en kifejezetten csak diétáztak - 25 százalékkal csökkentve a kalória bevitelüket. A másik csoport mérsékelt étrend mellett edzett, 12,5 százalékkal csökkentve a kalória bevitelt, és 12,5 százalékkal többet elégetve. A 11 fős kontrollcsoport semmit nem változatott étkezési vagy sportolási szokásain.

A kutató és kollégái azt tapasztalták, hogy két tesztcsoport – bár különböző módszerekkel – mégis megközelítőleg azonos eredményeket ért el: 10 százalékkal csökkent a tömegük, 24 százalékkal a zsírkészletük, és 27 százalékkal a belső szervek között felhalmozódó hájuk. (Ez utóbbi kapcsolatba hozható a szívbetegségekkel.) Ezért, ha a kilók számának mérséklése a cél, erre a diéta és a sport is egyaránt alkalmas – mutatott rá a tanulmány. Ám, a kutatók szerint a rendszeres testmozgással javulhat a közérzet, csökkenthető a szívbetegségek, a cukorbaj, és egyes daganatos megbetegedések kialakulásának veszélye.

A vizsgálat emellett azt is kimutatta, hogy az edzésekkel nem sokat tehetünk bizonyos területek javításáért: a zsír az egész testről egyenletesen fogyott, a problémás helyekről se több, se kevesebb. „Kísérletünk bebizonyította, hogy a fogyókúra olyan módon megy végbe, mint ahogyan az egyének halmozzák zsírkészletüket. Egy alma mindig alma lesz, és egy körte is mindig körte marad” - összegezte az eredményeket a szakember, hozzátéve, mindez azt mutatja, hogy az emberek „zsírraktározása genetikailag programozott, amit a fogyókúra nem írhat felül.”

Forrás:
hvg.hu egészség
2007. február 24.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr69452297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása