Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Az immunrendszernek táplálék kell!

2008.04.29. 10:47 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek fogyokura

immunrendszer egészséges táplálozás megelőzés étrendEgereken végzett kísérletek végre bizonyították azt, amit az anyukák szerte a világon régóta gyanítottak: az immunrendszer normális működéséhez fontos a megfelelő mennyiségű étel elfogyasztása. Lynn Martin és társai tanulmányukban elemzik, hogy a csökkentett táplálék-bevitel az állatok immunrendszerének gyengüléséhez vezetett.

A kutatókat régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy miért annyira változó a vadállatok immunrendszerének hatékonysága. „Az egyes állatok különböző életvitelük miatt eltérő módon védekeznek a fertőzések ellen. Ez lehet az oka, hogy a legtöbb fajnál az immunrendszer évszakonként változik.” – mondta Martin, korábbi tanulmányokra utalva.

Ismert tény, hogy az immunrendszer harca a vírusok és kórokozók ellen sok energiát igényel (gondoljunk csak pl. a lázra). Jelen kutatások eredményei azt mutatták, hogy az állatok energia-bevitelének 30%-os csökkentése jelentősen csökkentette a szervezet védekezésében fontos szerepet játszó, ún. B sejteknek a számát. Ezen sejtek nélkül a testnek mindig újra „meg kell ismernie” a már korábban „legyőzött” kórokozókat.

Ezek az eredmények az emberi viszonyokra is jól átültethetők. Martin és munkatársai hivatkoznak korábbi tanulmányokra, amelyek szerint az alultáplált gyerekekben a fertőzések gyakoribbak, és olykor krónikussá válnak. A védekezést szolgáló vakcinák a B sejteket serkentik ellenanyag-termelésre.

Korábbi elemzések rámutattak, hogy egyes vakcinák, pl. a kanyaró elleni védőoltás kevésbé hatékony alultáplált gyermekek körében. „A 30%-os ételadag-csökkentés még nem okoz testsúly-visszaesést, a fizikai aktivitás is csak kissé csökken az egerek esetében, de megszünteti a szervezet hosszú távú, ellenanyagokra épülő védelmét. Vajon hasonló a helyzet ember esetében is?” – teszi fel a kérdést Martin.

A jövőbeni kutatások egyik célja az is, hogy tisztázzák, az étrend mely összetevői (kalória, fehérjék, nyomelemek) a leginkább felelősek ezért a jelenségért.

Forrás:
www.sciencedaily.com
(ford.: Inántsy Tamás)
2008.04.04.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr13446640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása