Egereken végzett kísérletek végre bizonyították azt, amit az anyukák szerte a világon régóta gyanítottak: az immunrendszer normális működéséhez fontos a megfelelő mennyiségű étel elfogyasztása. Lynn Martin és társai tanulmányukban elemzik, hogy a csökkentett táplálék-bevitel az állatok immunrendszerének gyengüléséhez vezetett.
A kutatókat régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy miért annyira változó a vadállatok immunrendszerének hatékonysága. „Az egyes állatok különböző életvitelük miatt eltérő módon védekeznek a fertőzések ellen. Ez lehet az oka, hogy a legtöbb fajnál az immunrendszer évszakonként változik.” – mondta Martin, korábbi tanulmányokra utalva.
Ismert tény, hogy az immunrendszer harca a vírusok és kórokozók ellen sok energiát igényel (gondoljunk csak pl. a lázra). Jelen kutatások eredményei azt mutatták, hogy az állatok energia-bevitelének 30%-os csökkentése jelentősen csökkentette a szervezet védekezésében fontos szerepet játszó, ún. B sejteknek a számát. Ezen sejtek nélkül a testnek mindig újra „meg kell ismernie” a már korábban „legyőzött” kórokozókat.
Ezek az eredmények az emberi viszonyokra is jól átültethetők. Martin és munkatársai hivatkoznak korábbi tanulmányokra, amelyek szerint az alultáplált gyerekekben a fertőzések gyakoribbak, és olykor krónikussá válnak. A védekezést szolgáló vakcinák a B sejteket serkentik ellenanyag-termelésre.
Korábbi elemzések rámutattak, hogy egyes vakcinák, pl. a kanyaró elleni védőoltás kevésbé hatékony alultáplált gyermekek körében. „A 30%-os ételadag-csökkentés még nem okoz testsúly-visszaesést, a fizikai aktivitás is csak kissé csökken az egerek esetében, de megszünteti a szervezet hosszú távú, ellenanyagokra épülő védelmét. Vajon hasonló a helyzet ember esetében is?” – teszi fel a kérdést Martin.
A jövőbeni kutatások egyik célja az is, hogy tisztázzák, az étrend mely összetevői (kalória, fehérjék, nyomelemek) a leginkább felelősek ezért a jelenségért.
Forrás:
www.sciencedaily.com
(ford.: Inántsy Tamás)
2008.04.04.
Utolsó kommentek