Elherdált enzimek
Az enzimek nem mások, mint a test "munkatársai" az anyagcsere folyamatokban - így az egészség-megőrzés és a gyógyítás alapvető kellékei. A gond az, hogy születésünkkor korlátozott mennyiségű test-enzimmel jövünk a világra. És ennek az adagnak kell kitartania ameddig csak élünk. A nagyobb baj az, hogy ezt az enzimkészletet meggondolatlanul pazaroljuk is, illetve nem úgy használjuk, ahogy kellene.
Minden ételt megfőzünk, megsütünk, megsemmisítve az információkat, melyeket a növények vitamin, ásványi anyag, nyomelem és enzim formájában vettek fel a talajból, napfényből, esővízből, levegőből.
Ráadásul az alkohol, a nikotin vagy akár a drog fogyasztás - gyors és szándékos rombolást jelent.
Az enzimeknek több csoportját különböztetjük meg. A táplálkozás szempontjából a legfontosabbak az úgynevezett hidrolitikus enzimek, azokon belül pedig az emésztő-, étel- és metabolikus enzimek, amelyek további alosztályokra bonthatók.
Az emésztőenzimeknek 3 fő feladata van: a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok megemésztése: a fehérjét a proteázok, a szénhidrátot az amilázok, a zsirt a lipázok dolgozzák fel. Alapesetben az emésztést a táplálékban található enzimek is segítik - így "spórolva" a szervezet a saját enzimkészletével.
A táplálékenzim-elmélet
A betegségek effajta új megközelítése a táplálékban, illetve a szervezetben lévő enzimek szerepét vizsgálja.
A főzött étel, illetve az ehhez használt hő ugyanis tönkre teszi a táplálékenzimeket, így a szervezet arra kényszerül, hogy egyre többet és többet termeljen. Ettől pedig megnagyobbodnak az emésztő szervek, legfőképp a hasnyálmirigy. Ha azonban a szervezetnek túl sok emésztőenzimet kell előállítania, már nem marad energiája megfelelő mennyiségű anyagcsere enzimet kitermelni, nem tudja helyrehozni a szerveket ért károkat, hogy megvédjen a betegségektől.
A megoldás pedig egyszerű: több nyers élelmet kellene fogyasztani. Ugyanis csak a nyers táplálékokban van enzim, amelyeket, ha csak alacsony hő is ér, elpusztulnak. Az enzimek - a vitaminokkal ellentétben - nem bírják a hőt, és már a pasztőrizálás is tönre teszi őket. A legjobb mérce: ha a víz már túl meleg a kéznek, akkor az a táplálékenzimeket is károsítja.
Enzim-diétás ételek
Legtöbben nyersen salátákat vagy gyümölcsöket eszünk. Ám ezek - bár van bennük némi enzim - fő erénye inkább a vitamintartalom. Azonban vannak olyan ételek, amelyek enzimeket is tartalmaznak, és nyersen is fogyaszthatók.
Ilyenek például:
- banán, avokádó, szőlő, mangó, olívabogyó, nyers datolya, friss, nyers füge,
- méz, nyers vaj, pasztörizálatlan tej,
- csíráztatott magok és gabonák
Dr. Edward Howell:
Enzim táplálkozás (Mandala-Veda Könyvkiadó)
Utolsó kommentek