Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Az enzim-diétáról

2008.04.13. 16:25 | iptamas | 1 komment

Címkék: cikkek fogyokura

Miközben szinte naponta jelennek meg a legújabb fogyókúrák - nálunk is - csupán egy valamiről feledkezünk el. Hogy a sok így főzött és úgy párolt, grillezett ételek mellett megfelelő mennyiségű nyers kosztot is magunkhoz vegyünk. Hiszen az egészség, az egészséges táplálkozás - és így a karcsúság, illetve az ideális testsúly - egyik nagy titka pontosan ez: nyers zöldségek és gyümölcsök.
 

Elherdált enzimek

Az enzimek nem mások, mint a test "munkatársai" az anyagcsere folyamatokban - így az egészség-megőrzés és a gyógyítás alapvető kellékei. A gond az, hogy születésünkkor korlátozott mennyiségű test-enzimmel jövünk a világra. És ennek az adagnak kell kitartania ameddig csak élünk. A nagyobb baj az, hogy ezt az enzimkészletet meggondolatlanul pazaroljuk is, illetve nem úgy használjuk, ahogy kellene.
Minden ételt megfőzünk, megsütünk, megsemmisítve az információkat, melyeket a növények vitamin, ásványi anyag, nyomelem és enzim formájában vettek fel a talajból, napfényből, esővízből, levegőből. 

Ráadásul az alkohol, a nikotin vagy akár a drog fogyasztás - gyors és szándékos rombolást jelent.

Az enzimeknek több csoportját különböztetjük meg. A táplálkozás szempontjából a legfontosabbak az úgynevezett hidrolitikus enzimek, azokon belül pedig az emésztő-, étel- és metabolikus enzimek, amelyek további alosztályokra bonthatók.

Az emésztőenzimeknek 3 fő feladata van: a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok megemésztése: a fehérjét a proteázok, a szénhidrátot az amilázok, a zsirt a lipázok dolgozzák fel. Alapesetben az emésztést a táplálékban található enzimek is segítik - így "spórolva" a szervezet a saját enzimkészletével.

A táplálékenzim-elmélet

A betegségek effajta új megközelítése a táplálékban, illetve a szervezetben lévő enzimek  szerepét vizsgálja.

A főzött étel, illetve az ehhez használt hő ugyanis tönkre teszi a táplálékenzimeket, így a szervezet arra kényszerül, hogy egyre többet és többet termeljen. Ettől pedig megnagyobbodnak az emésztő szervek, legfőképp a hasnyálmirigy. Ha azonban a szervezetnek túl sok emésztőenzimet kell előállítania, már nem marad energiája megfelelő mennyiségű anyagcsere enzimet kitermelni, nem tudja helyrehozni a szerveket ért károkat, hogy megvédjen a betegségektől.

A megoldás pedig egyszerű: több nyers élelmet kellene fogyasztani. Ugyanis csak a nyers táplálékokban van enzim, amelyeket, ha csak alacsony hő is ér, elpusztulnak. Az enzimek - a vitaminokkal ellentétben - nem bírják a hőt, és már a pasztőrizálás is tönre teszi őket. A legjobb mérce: ha a víz már túl meleg a kéznek, akkor az a táplálékenzimeket is károsítja.

Enzim-diétás ételek

Legtöbben nyersen salátákat vagy gyümölcsöket eszünk. Ám ezek - bár van bennük némi enzim - fő erénye inkább a vitamintartalom. Azonban vannak olyan ételek, amelyek enzimeket is tartalmaznak, és nyersen is fogyaszthatók.
Ilyenek például:
- banán, avokádó, szőlő, mangó, olívabogyó, nyers datolya, friss, nyers füge,
- méz, nyers vaj, pasztörizálatlan tej,
- csíráztatott magok és gabonák

Forrás:
Dr. Edward Howell:
Enzim táplálkozás (Mandala-Veda Könyvkiadó)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr75423787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gitta 2008.04.14. 09:29:39

Örülök ennek a cikknek, amióta olvastam Howell könyvét, én is elkötelezett híve lettem a nyers táplálkozásnak. Visszaállt a vérnyomásom normális értékre, fogytam pár kilót és sokkal jobban érzem magam. Mindenkinek ajánlom, hogy kezdjen el minél több nyers ételt (ez nem jó kifejezés, jobban szeretem az "élő étel"-t) fogyasztani! A veg.hu oldalon vannak már fent nyers receptek, levesek, kenyerek, zöldséges ételek.
süti beállítások módosítása