Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Az energiaitalok fogszuvasodást okoznak?

2008.04.03. 20:38 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek

Az Egyesült Államokban az energiaitalok mintegy 10 éve virágkorukat élik, fogyasztóik számára „extra töltetet” ígérnek a mindennapokban. Előrejelzések szerint ez az üzletág 2010-re eléri a 10 milliárd dolláros bevételt. Míg ez nagyszerű hír a gyártók számára, a fogyasztók – akik közül sokan naponta élvezik a „plusz energia” előnyeit – számára egészen másról is szólhat a történet.

Korábbi kutatási eredmények már figyelmeztettek, hogy a rendszeresen fogyasztott energiaitalok, üdítők erősen savas jellege a fogak romlásához vezethet. A tanulmányok rámutattak, hogy a napi rendszerességgel fogyasztott italok (diétás italok, ice tea stb.) savtartalma a fogzománc pusztulását okozhatja.

Mindazonáltal a General Dentistry (az Academy of General Dentistry's – AGD klinika lapja) 2007. decemberi számában megjelent cikk szerint az italoknak nemcsak a savtartalma okolható a fogak romlásáért. Eszerint sokkal inkább ezen italok „pufferkapacitása”, azaz a savakat közömbösítő képessége játszhat szerepet a problémák kialakulásában.

A tanulmány megvizsgálta öt gyakori energiaital savszintjét. Ez igazolta, hogy ezek pufferkapacitása nagyon magas, s ez okolható a fogzománc károsodásáért.

A cikk kitér arra is, hogy ezeknek az italoknak a fogyasztása egyre népszerűbb, különösen a serdülők és a fiatalkorúak körében. Az ő állandó fogaik még fokozottabban érzékenyek az italokban található savakra, tehát e korcsoport esetében még jelentősebb a fogszuvasodás kockázata.

Raymond Martin, az AGD szóvivője elmondta, hogy több ifjú, tizenéves pácienst is kezel. „Ezek a fiatalok rengeteg üdítőt, energiaitalt fogyasztanak nap mint nap. Ha ezeket a fog-károsodásokat nem kezelik idejekorán és kellő alapossággal, nagyon komoly, akár egész fogsort érintő rehabilitáció is szükségessé válhat” – jelentette ki.

Akkor tehát mit tehetünk fogaink egészségéért:
- használjunk szívószálat, hogy az ital minél kevésbé érintkezzen a fogainkkal;
- öblítsük ki a szánkat e savas italok fogyasztása után;
- minél kevesebb üdítőt, energiaitalt fogyasszunk.

Forrás:
www.ScienceDaily.com
(ford.: Inántsy Tamás)
2008. március 16.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr37407136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása