Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Az ördögi kör: jojó-effektus

2008.03.13. 15:40 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek fogyokura

Ki ne ismerné, a fogyókúrázok körében jól ismert jojó-effektust. Jól tudjuk, hogy a kínkeservesen leadott kilók könnyen vissza is térhetnek - ha hagyjuk - de akár többel is betudhatjuk!


Ne jojózzunk!

De miről is van pontosan szó? A szakértők jojó-effektusnak vagy jojó-szindrómának nevezik azt a jelenséget, mikor a diéta abbahagyását követően a fogyókúrázó korábbi életmódjához visszatérve több súlyt szed vissza, mint amennyit leadott magáról. Ez a folyamat többször ismétlődve az eredetileg leadni szándékozott súlyfelesleg többszörösét eredményezheti.

Milyen esetben fordulhat elő?

Szinte nincs olyan ember, aki ne a könnyebbik utat szeretné választani, és ez nincs másképp a fogyókúra esetében sem. Általában mindenki elsőnek a gyors, de annál egészségtelenebb módszert válassza a kilók ellen. Pedig szinte minden túlsúlyos ember tisztába van a következményekkel, a jól ismert jojó-effektussal. A leadott kilók amilyen gyorsan mentek, ugyanolyan gyorsasan jönnek vissza, ha nem megfelelően fogyókúrázunk.

De ez miből is áll össze? Ha be tudjuk iktatni a hétköznapjainkba a legalább hetente háromszor hatvan perces könnyű intenzitású edzést, nem kell majd számlálgatnunk a kalóriákat, vagy sanyargatnunk magunkat mindenféle hiányos étrenddel és szegényes táplálkozással. Arról nem is beszélve, hogy a koplalással és önmegtartóztatással kínkeservesen leadott kilók rohamszerűen szaporodnak fel újra, gyakran sajnos "kamatostul", amint véget ér a koplalás. Ha tehát kizsákmányoljuk a szervezetünket a minimál-kalóriás étrendekkel, a jojó-effektust sem kerülhetjük el.

Hogyan védhetjük ki?

Nem lehet elégszer elmondani, hogy az egészséges és kiegyensúlyozott fogyás alapja nem más, mint a rendszeres mozgás és az egészséges táplálkozás. Megfelelő mozgással és táplálékkal igaz lassabb, de biztosabb eredményt érhetünk el. Ugyanakkor jól tudom, hogy egészségesebb életvitel mellet is vissza lehet esni, de már kevesebb az esély arra, hogy robbanásszerűen rakodjanak le a kilók.

Ezzel szemben a mozgással könnyedén leadott kilók a legritkább esetben vándorolnak vissza, és bőrünket sem viseli annyira meg, mint a koplalás. Igen ám, de milyen mozgást ajánlatos végezni ahhoz, hogy hatékony legyen a fogyásunk? A zsírégető edzés alapja a hosszú időn keresztül - minimum hatvan percen át - tartó könnyű vagy közepes intenzitású aerob tréning, amely lehet gyalogolás, kocogás, kerékpározás, fitnesztermi edzés kardiogépeken, spinning, esetleg aerobikozás. Fontos, hogy a mozgás során ellenőrizzük a pulzusunkat a nyaki ütőér kitapintásával, vagy speciális pulzusmérő óra viselésével. A hatékony zsírégető edzés pulzustartományát mindenki kiszámolhatja magának: (220-életkor) X 0,65 = pulzuszóna alsó határa (220-életkor) X 0,75 = pulzuszóna felső határa Az ilyen pulzustartományban végzett edzéssel óránként 500-600 kalóriát is ledolgozhatunk, amelynek nagy része garantáltan a zsírraktárainkból származik.

Hatása a szervezetre

A hirtelen jött fogyás-hízás megterheli a szervezetet, látványos jelei lesznek a testen. Legjobb példa a problémára a narancsbőr. Sajnos a jojo diéta káros hatását, a bőrünk is megsínyli, amit később különböző anticellulit (narancsbőr) elleni krémekkel igyekszünk helyreállítani, több- kevesebb sikerrel. Rendszeres mozgással, váltózuhannyal, méregtelenítő étrenddel ez az esztétikai probléma kiválóan megelőzhető, és kezelhető.

Koczka Kinga

Forrás:
www.vitaminsziget.com
2008.03.12.


A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr90379463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása