Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Kevesebb sóval elkerülhető az elhízás?

2008.02.23. 15:53 | iptamas | 1 komment

Címkék: cikkek

A londoni St. George’s Egyetem kutatói nemrég megállapították, hogy a gyermekek sófogyasztásának mérséklése révén jelentősen csökkenthető nem csak a magas vérnyomás, hanem az elhízás kialakulásának esélye is.

Korábbi vizsgálatok egyértelműen bizonyították, hogy a felnőttek fokozott sófogyasztása növeli a folyadékfogyasztást is. Dr. Feng J. He volt az első, aki munkatársaival ezt gyermekek esetében is vizsgálta.

„A cukorral édesített üdítők fontos forrásai a gyermekek napi kalóriafogyasztásának. Korábbi vizsgálatok bizonyították már, hogy a cukrozott üdítők fokozott mértékű fogyasztása kapcsolatban áll a fiatalkori elhízással. Arra azonban még nem volt tudományos értékű bizonyíték, hogy a sófogyasztás mértéke kapcsolatban van-e az üdítőital-fogyasztás mértékével.” – magyarázta Dr. He.

A kutatók az angol Nemzeti Táplálkozási Felmérésben résztvevő több mint 2000, 4 és 18 év közötti gyermektől származó adatokat elemezték. A felmérés részeként több mint 1600-an még a napi só- és folyadékfogyasztásukat is rögzítették egy héten keresztül.

„Az adatok elemzése során megállapítottuk, hogy azok a gyermekek, akik kevesebb sót fogyasztottak, kevesebb folyadékot is ittak. Úgy számoltuk, hogy 1g csökkentés a sófogyasztásban naponta átlagosan 100 grammos csökkenést okozna a cukorral édesített üdítők fogyasztásában. Ha a gyermekek felére csökkentenék az elfogyasztott só mennyiségét (átlagosan 3g-os csökkenés), akkor hetente közel 250kalóriával kevesebb lenne a az energiabevitel. Ez pedig nem csupán a magas vérnyomás kialakulási esélyét csökkentené jelentős mértékben, hanem az elhízás kockázatát is.” – fejtette ki Dr. He.

A kutatók korábbi vizsgálataik során már bizonyították, hogy gyermekkorban a sófogyasztás közepes mértékű csökkentése mérsékli a vérnyomást is, és az alacsony sófogyasztás jelentősen csökkenti a felnőttkori magas vérnyomás kialakulásának esélyét.

„Mind a magas vérnyomás, mind pedig az elhízás nagymértékben növeli az esélyt a stroke (agyi infarktus), valamint a szívinfarktus kialakulására. Emiatt nagyon fontos, hogy a gyermekek egészségesen, kevés sóval táplálkozzanak, mivel ezzel csökkenthetik mind a magas vérnyomás, mind pedig az elhízás esélyét. A sófogyasztás csökkentése azonban nem csupán gyermekkorban fontos, ezért minden orvosnak tudnia kell a helyes táplálkozással kapcsolatban megfelelő tanácsokkal ellátni betegeit.” – hangsúlyozta Dr. He.

Sajnos a fejlett országokban a napi bevitt só 80 százaléka már a gyárilag elkészített ételekben benne van, és a különböző vélemények ellenére a sótartalom csökkentése nem feltétlen jelentene változást az étel ízében. Addig azonban, amíg a megvásárolt készételek magas sótartalmúak, csak úgy tudjuk csökkenteni a sófogyasztást, ha saját magunk főzünk, vagy odafigyelünk arra, hogy a megvásárolt termékekben mennyi a só összesített mennyisége.


Forrás:
www.vital.hu
2008. 02. 23.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr58351474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gitta 2008.02.25. 09:40:08

Tetszik a következtetés: kevesebb só-> kevesebb folyadék-> kevesebb cukor, ezért egészségesebb kevesebb sóval élni. És aki csak vizet iszik, nem cukros üdítőt?
Igen, a cikk második felében már írják, hogy a sófogyasztás hatással van a vérnyomásra is. (a cukros üdítőktől függetlenül)

A gyermekeink étkeztetése pedig megérne egy külön fejezetet, hiába eszünk otthon egészségesen, sajnos a menza siralmas, kizárólag olcsó, igénytelen alapanyagokból, elsózott, elcukrozott ételekből áll (nálunk legalábbis). Az étkeztetési cégek pályáztak az önkormányzatnál. Az elbírálásnál sajnos csak az ár számított.
süti beállítások módosítása