Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Többet árthat a kövérségtudat, mint a túlsúly

2008.02.07. 19:03 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek fogyokura

Lehetséges, hogy az elhízás egészségügyi hatásaihoz több köze van annak, hogy rosszul érezzük magunkat kövéren, mint magának a súlyfeleslegnek, mutat rá egy új tanulmány.

Amerikai kutatók nemzeti szinten reprezentatív, 170 000 főnél is nagyobb felnőttcsoportot vizsgálva ismerték fel, hogy a valódi testsúly és a vélt ideális testsúly közti különbség alkalmasabb mutatója a lelki és testi egészségnek, mint a testtömeg-index (BMI).

„Az elhízás, mint világjelenség, lehet, hogy inkább van kapcsolatban a kövérségről alkotott kollektív elképzelésünkkel, mint az elhízással magával” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Peter Muenning, a New York-i Columbia Egyetem munkatársa. „Továbbra is fontos az egészséges táplálkozás és a testmozgás, de a kövérséget ki kell vennünk az egyenletből. Ha a testzsírt többé nem tekintjük problémának, lehet, hogy meg is szűnik probléma lenni.”

Néhány kutató már korábban gyanította, hogy a megbélyegzettség okozta stressz egyik faktora lehet az elhízott emberek olyan egészségügyi problémáinak, mint pl. a magas vérnyomás, vagy a cukorbetegség – olvasható az American Journal of Public Health már megjelent márciusi számában.

A vizsgálatban 170 577 ember adatait vetették össze: az aktuális testsúlyt, a vélt ideális testsúlyt, és azt, hogy hányszor küzdöttek rossz közérzettel az elmúlt 30 nap során. A statisztikai elemzések során azt találták, hogy minél elégedetlenebb volt a vizsgált személy a testsúlyával, annál több „rossz napról” számolt be. Az összefüggés a nem spanyol származásúak és a nők körében volt a legerősebb. A 10%-nyi súlyfelesleggel küzdő férfiak 0,9 napon számoltak be rossz testi vagy lelki közérzetről, azok pedig, akik úgy vélték, hogy 20 % feleslegtől kell megszabadulniuk, 2,7 napon gyengélkedtek havonta átlagosan. A kutatók szerint a túlsúlyos nőket sokkal inkább kirekesztik, mint a férfiakat, és az elhízás valószínűleg kevésbé elfogadott a fehér bőrű lakosság körében.

Muenning egy másik tanulmányának köszönhetően arra derült fény, hogy a túlsúly nem növeli a halálozási statisztikákat azoknál a népcsoportoknál, ahol a kövérség elfogadott. „A népegészségőrőknek és más egészségügyi szakembereknek fel kellene ismerniük, hogy amit manapság az emberek felé üzennek, az sokkal károsabb lehet, mint amennyi hasznát látjuk.” – nyilatkozta a kutató.

„Már régen felismerték, hogy a „kövér” szó jelentése nem feltétlenül azonos az egészségtelennel. Ennek ellenére mi orvosok zsigerből azt tanácsoljuk túlsúlyos betegeinknek, hogy fogyjanak le. Nem így kell megközelítenünk az elhízás témakörét!” – tette hozzá Dr. Muenning.

 Forrás:
www.vital.hu
2008. február 7.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr98329099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása