Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

2015-re a kövérség lehet a normális

2008.01.27. 18:04 | iptamas | 3 komment

Címkék: cikkek

Amerikai kutatók becslése szerint ha az elhízás gyakorisága továbbra is a jelenlegi tempóban nő, 2015-re a kövérség lesz a norma: az Egyesült Államok felnőtt lakosságának 75 százaléka túlsúlyos és 41 százaléka kórosan elhízott lesz.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatócsoportja 20, szaklapokban közölt korábbi vizsgálat, valamint a testsúllyal és a táplálkozási szokásokkal kapcsolatos országos felmérések eredményeit elemezték az Epidemiologic Reviews című szaklap hasábjain.

A túlsúly, illetve az elhízás meghatározására egy standard orvosi mérőszámot, a testmagasság és a testsúly alapján számított testtömeg-indexet (body mass index, BMI) használták. Felnőttkorban túlsúlyosnak számít, akinél a BMI értéke 25-nél magasabb, akinél pedig a 30-at is meghaladja, az elhízottnak tekinthető, és fokozottan ki van téve a szívbetegségek, a cukorbetegség és egyes ráktípusok veszélyének.

A rendelkezésre álló adatok szerint 2003-ban és 2004-ben az Egyesült Államok felnőtt lakosságának 66 százaléka volt túlsúlyos, illetve elhízott. Különösen aggasztó, hogy a 40 év fölötti fekete nők körében ez az arány 80, illetve 50 százalék. Fokozottan érintettek egyes kisebbségek (például a mexikói bevándorlók és az indiánok), valamint a szociális és gazdasági szempontból hátrányos helyzetű társadalmi régetek.

A fejlett világ népbetegsége a gyerekeket is súlyosan érinti: az Egyesült Államok országos felmérései szerint az amerikai gyerekek és serdülők 16 százaléka túlsúlyos, és 34 százalékukat fenyegeti a túlsúlyosság veszélye.

A kutatók felhívták a figyelmet, hogy az elhízás az amerikai népesség legkülönbözőbb csoportjaiban megfigyelhető, és az átlagos testsúly valamennyi vizsgált csoportban egyre nő. Az elhízás gyakorisága és mértéke minden valószínűség szerint továbbra is nőni fog, és ha nem sikerült megfékezni, az USA-ban rövidesen ez lesz a vezető halálok a megelőzhető betegségek közül.

Forrás:
[origo] egészség
2007. július 27.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr4312629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gitta 2008.01.28. 07:12:46

Ugye ez a cikk csak vicc?

Nem gondolják komolyan, hogy a kövérség, a betegség lesz a norma, a normális? Ahelyett, hogy egészséges táplálkozásra tanítanák az embereket, a mércét állítják a kövérség felé?
A cikk utolsó mondata tanulságos... inkább megfékezni kellene az elhízást nem? Utat mutatni, hogyan kell egészségesen élni.

Tamás, inkább a csírákról, a búzafűről, a raw food-ról keress ide cikkeket, ne ilyen blődségekről! Kit érdekelnek az elhízott amerikaiak?

iptamas 2008.01.28. 09:05:43

Kedves Gitta!
Szerintem néha kellenek ilyen cikkek is. Ezekből legalább láthatjuk, mi a jelenlegi helyzet, és hogy mik a tendenciák, merre tartunk.
Gondolom, a "normális" jelző nem azt takarja (legalábbis remélem), hogy a kövérség elfogadott, "természetes" dolog lesz, hanem hogy ha így folytatjuk, általános jelenséggé válhat.
Mindenesetre köszönöm az észrevételt. A következőkben egyébként is más típusú bejegyzéseket terveztem.
üdv
Tamás

Gitta 2008.01.28. 20:10:08

Jó, jó, bocs, kicsit kiakadtam.
Minden reggel azzal kezdek, hogy megnézem mit raktál fel, és hát ez a cikk olyan elkeserítő volt. Tényleg errefelé tartunk?
Gitta
süti beállítások módosítása