Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Édes íz természetesen

2008.01.19. 19:30 | iptamas | 2 komment

Címkék: cikkek edessegek

A mindannyiunk által ismert alap ízek (édes, sós, savanyú, keserű) közül az édes íz az egyik legkedveltebb: a csecsemők is ezzel az ízzel találkoznak először születésük után, hiszen az anyatej is édes. Egészséges emberek bármilyen édesítőt vagy édesítővel ízesített élelmiszert felhasználhatnak ételeik elkészítéséhez, csak arra kell odafigyelniük, hogy étrendjük ne tartalmazzon túl sokat az energiát tartalmazó édesítőkből, mert ezek hosszabb távon történő, nagyobb mennyiségű fogyasztása megnövelheti testsúlyukat. Cukorbetegeknek tilos, fogyókúrázóknak pedig nem ajánlott a szőlőcukor, a répacukor, a malátacukor és a méz fogyasztása.

Természetes eredetű édesítőszerek

A természetes alapanyagú édesítőszereket a növények édes ízű levének tisztításával és besűrítésével, vagy poliszacharidok (például keményítő) hidrolízisével állítják elő. Édesítőszer lehet a répacukor, nádcukor (szacharóz), az invertcukor, a keményítőcukor (például krumplicukor), a keményítőszörp, a fruktózszörp (például csicsókaszörp), a maltóztartalmú készítmények (malátakivonat) és a cukoralkoholok (szorbit, mannit, xilit). Szacharóztartalmú édesítőszer az édescirok leveléből előállított cirokcukor, a cirokszörp, a juharcukor és a pálmacukor. A méz állati eredetű édesítőszer, de a méhek eredendően növényi anyagokból állítják elő.

A természetes eredetű édesítőszerek fajtái

Invertcukor: az édesipar hasznosítja kikristályosodást gátló tulajdonsága miatt, kereskedelmi forgalomban azonban nem kapható. A glükóz és a fruktóz 1:1 arányú keveréke. A répacukor (szacharóz) savas hidrolízisével állítják elő. Természetes formában a méz és a gyümölcsök is tartalmazzák.

Izoszörp: ipari célokra használják. Glükóz-fruktóz elegy, kukoricából állítják elő. Színtelen, sűrű cukoroldat, szárazanyag-tartalma kb. 60 százalék.

Keményítőszörp: a cukrászipar hasznosítja glükózszörp, illetve bonbonszörp néven. Keményítőből nyerik hidrolízissel. Szénhidráttartalma kb. 50-50 százalékban glükóz és dextrin, kevés maltózt is tartalmaz.

Fruktózszörp: az édesipar hasznosítja. Inzulintartalmú növényből, például csicsókából állítják elő enyhe savas hidrolízissel.

Keményítőcukor (szőlőcukor, krumplicukor, dextróz): Táblázva, illetve kockázva kerül forgalomba. Előállítása a keményítő híg savas hidrolízisével, és az azt követő semlegesítéssel történik.

Szacharóztartalmú édesítőszereket állítanak elő a juharfa, az édescirok és különböző pálmafélék leveleiből is.

Cukorhelyettesítő anyagok

Természetes eredetű cukorhelyettesítő anyagok a cukoralkoholok (szorbit, mannit, xilit, laktit, maltit) és a fruktóz. A glukonon nevű édesítőszer 99,8 százaléka szorbit, 0,2 százaléka pedig szacharin, amely az édes íz fokozására szolgál. A gyógyszertárban kapható Sorbitol édesítőszer is szorbittartalmú. Energiatartalmuk a cukoréval azonos, felszívódásukhoz inzulinra van szükség. Előnyük, hogy sokkal lassabban emelik a vércukorszintet, mint a cukor. A cukorhelyettesítő anyagokra akkor van szükség, ha nem csak az édes ízt, hanem a cukor térfogatát is pótolni akarjuk, például kelttészta, piskóta készítésénél. A cukorhelyettesítő anyagok hátránya, hogy az arra érzékeny egyéneknél puffadást, hasmenést okoznak. Cukorbetegek naponta csak meghatározott mennyiséget fogyaszthatnak ezekből, ami öt étkezésre elosztva 30-50 g/nap, amelyet a napi fogyasztható szénhidrátmennyiségbe is be kell számolniuk.

Nógrádi Katalin

Forrás:
[origo] egészség
2008. január 18.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr79303589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gitta 2008.01.22. 17:04:58

Nagyon kár, hogy ebből a cikkből a stéviát, mint édesítőszert kihagyták! Pedig természetes, egészséges, megéri foglalkozni vele!

iptamas 2008.01.22. 17:50:42

Valóban, innen hiányzik, egy korábbi cikkben megemlítik, nem tudom, ez a szerző miért nem tért ki rá.
Íme a korábbi cink címe:

egeszsegestaplalkozas.blog.hu/2007/12/18/mindennapi_mergunk_2

üdv

iptamas
süti beállítások módosítása