Egy, a vörösborban, a gyümölcsökben és zöldségekben található vegyületcsoport megakadályozhatja a zsíros ételek egészségkárosító hatását – állítják az izraeli Táplálkozástudományi Kutatóintézet munkatársai.
Ahogy a benzin is jobban hajtja a motort a különböző adalékok hatására, úgy lehetne a túl zsíros ételek egészségre káros hatásait is csökkenteni. Dr. Joseph Kanner és munkatársai felfedezték, hogy a vörösborban, a gyümölcsökben és a zöldségekben természetesen megtalálható polifenolok a zsíros ételekkel együtt fogyasztva csökkenthetik azok káros hatásait. „Munkánk során a világon először sikerült bizonyítani, hogy a polifenolok képesek csökkenteni a vérben a zsírok lebontása során keletkező káros termékek mennyiségét.” – állítja a kutató.
A kutatók hat férfi és négy nő segítségével végezték vizsgálatukat, melynek során az önkénteseknek három különböző ételt kaptak. Az első csoport csak pulykahúst és vizet kapott, a második csoport menüje pulykából, főzés után az ételhez adott polifenolokból, valamint egy pohár borból állt, míg a harmadik csoport polifenollal sült pulykahúst evett és egy pohár bort ivott. A vizsgálat során több alkalommal vér- és vizeletmintát vettek az önkéntesektől, és mérték a zsír lebontásából származó malondialdehid (MDA) szintjét, melyet több korábbi vizsgálat is a szívinfarktus és egyéb krónikus szív- érrendszeri betegség kialakulását elősegítő hatásúnak mutatott.
A kutatók megállapították, hogy az MDA szintje több mint négyszeresére emelkedett azokban, akik az első csoportba kerültek, viszont szinte teljesen eltűnt a polifenolt tartalmazó táplálékot fogyasztók mintáiból.
Dr. Gerald Weissmann, a közleményt megjelentető FASEB Journal főszerkesztője szerint a vizsgálat azt vetíti előre, hogy egyszer majd anélkül ehetünk sült krumplit, hogy azzal az érelmeszesedés kockázatát fokoznánk.
Forrás:
www.vital.hu
2008. 01. 08.
Utolsó kommentek