Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

A főzés megőrzi, sőt megnöveli a zöldségek tápértékét?

2007.12.24. 22:49 | iptamas | 1 komment

Címkék: cikkek antioxidansok zoldsegek

Olasz kutatók megdöbbentő eredményről számoltak be: a főzés megőrizheti, sőt, a nyersen történő fogyasztásukhoz képest megnövelheti a zöldségek tápanyag-tartalmát – az elkészítés módjától függően.

Nicoletta Pellegrini és munkatársai rámutatnak, hogy bár a legtöbb ember szerint a nyers zöldségek fogyasztása táplálóbb, mint a főtt „társaiké”, egy kicsiny, de egyre növekvő számú tanulmány arra enged következtetni, hogy a főtt zöldségekben bizonyos tápanyagok nagyobb mértékben válnak a szervezet számára is hozzáférhetővé. Mindazonáltal, a tudósok további kutatásokat folytatnak a részletesebb adatok érdekében. 

Ebben az új tanulmányban a kutatók három elterjedt elkészítési módszer – főzés, párolás és sütés – hatását vizsgálták három növény – sárgarépa, cukkíni, brokkoli – tápértékére. A főzés és a párolás megőrizte a zöldségek antioxidáns-tartalmát, míg a sütés hatására jelentősen csökkent azok mennyisége. A brokkoli esetében a párolás megnövelte egy, a rákkutatásban vizsgált, ígéretes vegyületcsoport mennyiségét.

„Az elemzések alapján úgy tűnik, hogy valószínűleg a zöldségek egy bizonyos főzési módszerrel történő elkészítése jelentheti a legnagyobb garanciát tápanyag-tartalmuk megőrzésére” – állítják a kutatók.

Forrás:
www.sciencedaily.com
2007.12.24.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr56274489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gitta 2008.01.07. 12:50:02

Lehet, hogy a főzés és a párolás a zöldségek antioxidáns tartalmát megőrizte, de az enzimtartalmukat biztos, hogy nem. Enélkül pedig... halott anyag, nem táplálék.
Én maradok továbbra is a nyers zöldségeknél.
süti beállítások módosítása