Egészségünk őrzői
Megismerkedtünk az eddig jól ismert ellenfelekkel, ezek után már gondolom mindenki nagyon kíváncsi, hogy melyek azok a készítmények, amik a karácsonyi sütik kiegészítői lehetnek. Szerencsére vannak természetes édesítőszerek, melyek fogyasztása nemhogy káros lenne a szervezetre, hanem fogyasztásuk egészséges.
Természetes forrás - a méz
A méz a legismertebb természetes édesítőszer. Sokkal egészségesebb, mint a mesterséges édesítőszerek vagy a kristálycukor. Ennek ellenére a statisztika adatok szerint Magyarországon meglehetősen csekély az egy főre jutó mézfogyasztás - sajnos nem használjuk ki jótékony hatását. A fentiekkel ellentétben a méz természetes anyag, mely nagy mennyiségű ásványi anyagot, nyomelemet, vitamint tartalmaz. Többek között B1-, B2-, B3-, B5-, B6-vitamin, valamint kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium és cink található benne. Egyszerű cukrai könnyen, gyorsan felszívódnak, és nem raktározódnak a szervezetben, így nem hizlal. Egészséges és finom, így bátran használhatjuk cukor helyett!
A diós- karamellás nádcukor
Diós- karamellás ízének köszönhetően, aki egyszer kóstolta, az többé nem szeretne megválni tőle. Mielőtt még valaki félreértené, ez nem reklámszöveg, - jómagam sem gondoltam volna, hogy egyszer a nádcukor rabja leszek. Ami nem baj, hiszen ugyanolyan egészséges, mint a méz. Ami annak köszönhető, hogy a nyers nádcukor finomítatlan élelmiszer, amelyet cukornádból úgy készítenek, hogy az eredeti melasztartalom – az értékes tápanyagokkal együtt – ne vesszen el. A megőrzött melasztartalom a nádcukornak különleges aromát és jellegzetes színt biztosít. Innen jön a barnás színe és a diós-karamellás íze. Szerencsére ma már majdnem minden élelmiszerboltban beszerezhetjük. Árban igaz egy picivel drágább, mint a méz, de ha valaki megszállott cukorfaló annak bátran ajánlom - nem fogja megbánni – csak egészségesebb lesz
A régi újdonság - Sztívia
Elég sokan nem ismerik ezt a természetes édesítőszer, melyet a Paraguay-ban őshonos növényből vonnak ki. A növényből kivont, édes ízért felelős steviol-glükozidok különösebb lebontás nélkül emésztődnek és ezért kalória-értékük rendkívül kicsi.
Jótékony hatása tudományosan bizonyított. A sztívia szabályozza a vércukor-szintet a testben, ezáltal segíti a máj és lép működését is. Fogyasztása nem okoz fogszuvasodást, és évszázados használata alatt egyetlen mellékhatásos esetet sem jegyeztek fel. Meggátolja sok káros baktérium és vírus szaporodását, így hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés ellen is. Cukorbetegek is fogyaszthatják. Néhány dán és brazil tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegség ellen is ígéretes, enyhíti az inzulin-függést, szabályozza az inzulinszintet. Több formátumban is beszerezhető; szirup, tabletta, szárított levél, őrlemény. (vissza az 1. részhez)
Forrás:
www.vitaminsziget.com
2007.12.16.
Utolsó kommentek