Karácsony alkalmával a cukorfogyasztásunk a duplájára növekszik, süti dömping veszi kezdetét. Mákos bejgli, zserbó, bejgli, hókifli habkarika és még sorolhatnám. De még mielőtt a finomságok elkészítéséhez hozzáfogunk, nem árt végiggondolni, hogy milyen cukrot használunk fel az elkészítésükhöz! Nem minden édes egészséges - sőt!
Lassú halál - fehér cukor
Ki ne ismerné a boltok polcain sorakozó fehér cukrot! A fehér cukor vagy más néven a finomított cukor 99,9%-ban egy szaharóz nevű egyszerű szénhidrátból álló anyag. A finomított cukrot cukornádból, illetve mérsékelt övi vidékeken cukorrépából állítják elő. Kereskedelmi cukorfajták közé sorolhatók: kristálycukor, finomított kristálycukor, kockacukor, porcukor és a jegeccukor.
Ez közismert, de mi történik addig, amíg asztalunkra kerül a végtermék? A répaszeleteket először kilúgozzák, majd az így kapott levet mésszel tisztítják. A szűrést követi a savas fehérítés, majd a bepárlás, és a cukor kristályosodásáig a vákuumban történő főzés. Ezt követi a finomítás, majd újabb fehérítés következik, melyhez ismét a kénssavat hívják „segítségül”. Újabb lépés a szűrés, majd a kristályosító bepárlás, melynek végeredménye a késztermék. Mindezzel csak az a probléma, hogy előállítása során minden vitamin, ásványi só, nyomelem, enzim, telítetlen zsírsav, rostos anyag, valamint íz- és szaganyag eltűnik.
Így a végtermék sajnos semmilyen egészséges anyagot nem tartalmaz, sőt lassan, de biztosan rongálja szervezetünk, ugyanis számos betegségünk forrása. Többek között a nagymértékben hozzájárul a ma már népbetegségnek számító túlsúly kialakulásához. Az akne és a dermatitisz kialakulásában és fenntartásában is komoly szerepet játszik. Emésztési zavarok okoz, növeli a vér húgysavtartalmát, mivel megköti azt a vérben. Hatására a sejtek megduzzadnak, és a számuk is nő. Rákos folyamatok indulhatnak be a szervezetben. B1-vitamint von el a szervezetből. Ennek következménye a fokozott idegesség, agresszivitás, székrekedés és légzési nehézség.
A szívkoszorúér-betegségeknél gyakran találunk magas vércukorszintet és a glükózanyagcsere zavarát. Magas vércukorszint esetén a vérlemezkék könnyebben összecsapzódnak. A finomított cukor fogyasztása megterheli a hasnyálmirigyet, az inzulintermelő béta-sejtek kimerülnek.
Az álszent - barna cukor
Miért álszent? Nagyon sokan azt gondolják, hogy a barna cukor egészséges. Bárcsak azt mondhatnám, hogy így van, de sajnos nem. Tulajdonképpen ugyanolyan cukorrépából készül, mint a fehér cukor. A módszerek is megegyeznek (ipari módszerekkel készül), a minimális különbség mindössze annyi, hogy a barna cukor gyártása közben a folyamatot olyan ponton állítják meg, ahol a tisztítás még nem 100%-os, így kis mennyiségben egyéb természetes anyagokat is tartalmaz (a barna cukornak a kereskedelemben festett változatai is fellelhetőek). Sokak számára csalódás lehet, de az igazság az, hogy a szervezetre gyakorolt hatásai csaknem azonosak a hagyományos cukoréval. Semmilyen jelentősebb előny nem tulajdonítható neki, így például a fogaink sem fognak kevésbé szuvasodni tőle. Mégis árban jelentős eltérések láthatóak – a jól ismert hatás a drágább a jobb elve- itt is megmutatkozik, és sokan be is dőlnek neki.
Édes méreg - aszpartám
Ha valaki még nem találkozott volna az aszpartammal az jó, ha egy életre megjegyzi. Bár fellelhető rengeteg készítményben mégis sokszor nevét homály fedi - nemhiába. Nem árt tudni, hogy a közismert Canderel-en kívül, ami tiszta aszpartám, jelenleg is ezt a szert tartalmazza az összes light-os (cukormentes) termék, az Orbit rágótól a Coca Cola Light-ig, valamint minden szirupos kiszerelésű gyógyszer, így természetesen az összes ilyen gyermekgyógyszer is.
De valójában miről is van szó? A mesterséges édesítőszereket az aszpartám (aspartame) nevű kémiai anyagból állítják elő. Az aspartame 3 kémiai anyagból áll: - 40% aspartic sav, - 50% phenylalanine, -10% methanol. Ezek az adalékanyagok mindegyike mérgező vagy káros a szervezet számára, ezért fogyasztásuk nem ajánlott.
Tanulmányok, kutatások eredményeként összességében 92 dokumentált tünetet találtak, amelyek az aszpartám és a light - termékek fogyasztására vezethetők vissza. Nemcsak átmegy a szervezeten, hanem lebomlik és a fogyasztása számtalan alattomos mellékhatással járhat. Tönkreteszi az agyat, a látóideget, a központi idegrendszert, és igen károsan hat minden szervre. Megváltozatja a menstruációs ciklust és terméketlenséget, szülési és születési rendellenességeket okoz. A legtöbb tünet az idegrendszerrel van kapcsolatban. Például az agydaganatok eltávolítása után nagy mennyiségű aszpartám lerakódást találtak. Ez mindössze pár volt a 92 tünet közül, mely kapcsolatba hozható a szerrel. (folytatás)
Koczka Kinga
Forrás:
www.vitaminsziget.com
2007.12.16.
Utolsó kommentek