Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Gyógyítja-e a náthát a C-vitamin?

2007.12.18. 11:57 | iptamas | 2 komment

Címkék: cikkek vitaminok

Ha szipogni kezdünk, első dolgunk, hogy beveszünk egy C-vitamint vagy iszunk egy pohár narancslét. Valóban hatékony megoldás? Egyre több vizsgálat utal arra, hogy nem.

A C-vitaminnal kapcsolatos legújabb kutatás évtizedek alatt született vizsgálatok eredményeit elemezte, a résztvevők száma mindösszesen 11 ezer volt, akik naponta legalább 200 mg C-vitamint szedtek. (Az Egyesült Államokban az ajánlott napi mennyiség 60 mg.)

A vizsgálat során kiderült, hogy a C-vitamin nemigen csökkenti a nátha időtartamát, sem a megfázás súlyosságát. Vannak ugyan bizonyos csoportok – elsősorban a nagy fizikai megterhelés alatt levők, maratoni futók vagy katonák – akiknél a C-vitamin akár 50 százalékkal is csökkentheti a nátha kockázatát, de a többiek számára a pohár narancslé legfeljebb kellemes lehet. – Nincs alapja annak a feltételezésnek, hogy a C-vitaminnal megelőzhető a nátha – mondja Robert Douglas ausztrál kutató, közegészségügyi szakember.

Honnan származik mégis a C-vitamin náthaellenes hatásáról szóló mítosz? A Nobel-díjas vegyész, Linus Pauling (1901-1994) „A C-vitamin és a nátha” című könyvében említi az összefüggést. Tudományos bizonyítékot azonban nem sorol fel, egyetlen tanulmányt sem írt vagy kísérletet sem végzett tételének bizonyítására.

Igaz ugyan, hogy a C-vitamin a náthát nem gyógyítja, de a szakemberek egybehangzó véleménye szerint nincs értelme ellenkampányba kezdeni. A C-vitamin szedése ugyanis nem káros, sőt, egyes vizsgálatok szerint csökkenti bizonyos ráktípusok kockázatát.

Egy pohár narancslé akár jót is tehet, mindenesetre nem árt. De ha érezzük, hogy kitörni készül rajtunk a nátha, tartsuk kezünk ügyében a papírzsebkendőt.

Dobos, L.

Forrás:
www.informed.hu
2007-11-20

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr80260201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

musi 2008.01.08. 20:26:47

Ez egy vicc ez a cikk. 200 mg C vitamin azért nem "gyógyítja" a náthát, mert az egy kanárinak elég kb. Azt kihagytad a cikkből, hogy Linus Pauling napi 10.000 mg azaz 10 GRAMM C vitamint ajánl! Én KÉT ÉVE szedek ennyit, és azóta nem kaptam el SEMMILYEN betegséget, pedig előtte évente többször lebetegedtem.

Bakos Róbert Zoltán · http://www.egeszsegeseletmod.com/ 2008.08.28. 22:16:38

SZENT-GYÖRGYI ALBERT is állítólag napi 1 grammnak megfelelő C-vitamint fogyasztott el naponta, ami nem 200 mg, tehát ennek értelmében szintén nem reális a cikk állítása. Habár könnyen elképzelhető, hogy az európai ember szervezete igenis csak ekkora mennyiséghez jut naponta, ami eléggé siralmas…
süti beállítások módosítása