Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Vaj vagy margarin?

2007.12.17. 15:33 | iptamas | 1 komment

Címkék: cikkek tejtermekek

Régóta folyik a vita arról, hogy a margarin az egészségesebb vagy a vaj? Egyértelmű igennel vagy nemmel most sem lehet felelni, de néhány tényt ismertetünk.

Nem véletlen, hogy nem sikerül dűlőre jutni ebben a kérdésben. A már évezredek óta használt vaj állati alapanyagokból készült, ezért magas a koleszterin- és telített zsírtartalma, amit a szívbetegségekkel hoznak összefüggésbe.

A margarint többszörösen telítetlen növényi olajokból, például kukoricaolajból állítják elő, így ez nem tartalmaz telített zsírokat, emiatt gondolják sokan, hogy a margarin szívbarát. De ez nem egészen ígaz. Amikor a többszörösen telítetlen zsírokat félkemény asztali krémmé alakítják át, ún. transz-zsírok keletkeznek, ezek pedig éppen annyira károsak az egészségre, ha nem jobban, mint a telített zsírok.

Mégis, a legtöbb vizsgálat és számos egészségügyi szakember egyetért abban, hogy a gondosan kiválasztott margarin biztonságosabb. Mivel a margarin szilárdságát a transz-zsírok okozzák, a folyékony vagy jobban kenhető változat fogyasztása ajánlatos. Sok margarin tartalmaz ma már vizet vagy folyékony növényi olajat részlegesen hidrogenizált növényi olaj helyett, így ezek gyakorlatilag nem tartalmaznak transz-zsírokat. Még egészségesebb az olívaolaj.

Általánosságban elmondható, hogy a margarin ugyan kevesebb zsírt és koleszterint tartalmaz, mint a vaj, de azért az sem ideális.

 

Dobos, L.

 

Forrás:

www.informed.hu

2007-10-18

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr72259219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dia 2007.12.18. 10:28:37

Rengeteg tartósítószert tartalmaznak az élelmmiszerek.
Lehet, hogy nem jók a telített zsírsavak, de az sem jó,ha állandóan mindig mindenben megvannak a tartósítószerek, amelyek legalább ugyanolyan rosszak az emberi szervezetre nézve. Pláne, ha mindig mindenben ott vannak, az is csak halmozódik, és sok kicsi sokra megy!
süti beállítások módosítása