Rosszul és keveset alszunk, nem tudunk szabadságra menni, nem tudjuk elfelejteni gondjainkat. Hiszen agyunk, idegrendszerünk nem gép, amelyet reggel be-, délután pedig kikapcsolunk. Pedig a kutatások szerint a daganatos betegségek kialakulása körülbelül 40 százalékban táplálkozási hibákra vezethetők vissza...
A jelszó: sok gyümölcs és zöldség
Táplálékaink biztosítják számunkra az élethez szükséges anyagokat, a legutóbbi száz évben azonban több változáson mentek át, mint azelőtt évezredek alatt. A sózott, cukrozott, finomított, a vitaminoktól, enzimektől, ásványi anyagoktól és rostjaitól megfosztott élelmiszer kalória szempontjából lehet megfelelő, de az egészség fenntartásához mégsem elég. A gyümölcs- és zöldségfélék mindegyike több tízezer életfontosságú vitamint, ásványanyagot és enzimet tartalmaz, melyek alapvetően befolyásolják immunrendszerünk működését. Ezeket, a biológiai anyagokat szervezetünk nem képes tárolni, ezért naponta kell fogyasztanunk őket.
Méregtelenítés
Megszabadulni a salakanyagoktól - a szervezet számára ugyanolyan fontos, mint a tápanyag-utánpótlás. Rostdús táplálkozással, sok mozgással és sok folyadék fogyasztásával elő lehet segíteni a rendszeres székletürítést. Ez nagyon fontos, mert a szükségesnél bővebb táplálkozás és a salakanyagoknak a tápcsatornán történő lassú áthaladása felesleges munkára kényszeríti a szervezetet. A növényi rostok azok a tápanyagok, amelyek megkötik a méreganyagokat és meggyorsítják a szervezetből történő kiürítésüket. A méregtelenítési munkát legnagyobb részben a máj végzi. Működésének serkenti, ha az emberétkezés után fél órára lefekszik. Valamint, ha a jobb bordaívre, vagyis a májtájékra meleg vizes tömlőt helyez. Vannak májműködést támogató gyógynövénykivonatok. Ilyen például a homoktövis. Legegyszerűbben persze úgy segíthetünk a májnak méregteleníteni, szervezetünknek emészteni, ha nem fogyasztunk nehéz, zsíros, fűszeres ételeket.
Daganatmegelőző élelmiszerek
Vannak daganatmegelőző hatású zöldség- és gyümölcsfélék, ezekből mindennap érdemes fogyasztani. Ilyenek a
- brokkoli, a káposzta- és kelfélék, a cukkini és a cékla (klorofiltartalmuk miatt);
- a zöld és sárga színű zöldségek és gyümölcsök, főképpen a dinnye, sütőtök, sárgarépa (bétakarotin tartalmuk miatt);
- a fekete ribizli, paprika, paradicsom, csipkebogyó, citrom és narancs n (C-vitamin-tartalmuk miatt);
- a mogyoró és a magvak (E-vitamin-tartalmuk miatt);
- a fokhagyma, hagyma, gabona, tengeri halak (szelén és szerves kéntartalmú vegyületek miatt).
Húsféléből heti két alkalommal, tejből felnőtteknek inkább savanyított formában ajánlatos fogyasztani.
Mi helyett mit együnk?
- Konzerv gyümölcs- és zöldségfélék helyett friss gyümölcsöt és zöldséget.
- Zsíros, füstölt húsok és felvágottak helyett, tengeri halat, pulykát és csirkét párolva.
- Finom pékáru, tészták és sütik helyett teljes őrlésű gabonából készülteket.
- Cukor helyett mézet.
- Zsírban sült ételek helyett pároltakat.
- Zsíros sajt és margarin helyett túrót, sovány sajtot, hidegen sajtolt tökmagolajat.
- Teljes tej, tejföl, tejszín helyett sovány tejet, írót és kefirt.
- Erős, sós fűszerek helyett kakukkfüvet, tárkonyt, majoránnát.
- Szénsavas, édes üdítők helyett ásványvizet, gyógyteát, natúr gyümölcs- és zöldségleveket.
Kállai Éva
Wellness tanácsadó
Forrás:
www.fittelet.hu
2007.08.22.
Utolsó kommentek