Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

  • Hibás feed URL.

Egyik kedvencem

Utolsó kommentek

Fitt élet

  • Hibás feed URL.

Az egészséges fogyókúra alapjai

2007.12.06. 08:50 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek fogyokura

Nemcsak túlsúlyos, hanem evési zavarral küszködő beteg is egyre több van. Érthető, ha meg akarjuk őrizni alakunkat, de meg kell találni az egészséges módját!

Sokan próbálkoznak több-kevesebb sikerrel a „fogyózással”, vagyis azzal, hogy leadjanak néhány felesleges kilót. Mikor indokolt a fogyókúra? Lehet-e biztonságosan eredményt elérni? Segíthetnek-e táplálék-kiegészítők?

  • A testsúly megfelelő szinten tartása sokat segít a jó egészség megőrzésében.
  • Az elhízás növeli a leggyakoribb halált okozó betegségek – például a szívbetegségek, szélütés és egyes rákfajták – veszélyét. Ezenkívül egyéb problémákat is okozhat, ezzel sokat ronthat az élet minőségén.
  • Az elhízás olyan betegségekkel is összefügg, mint a magas vérnyomás, az időskori cukorbetegség, az artrózis, a légzőrendszeri zavarok, az epekövesség, a meddőség, az izzadás, a légszomj vagy az alvászavarok.

[…]

A zsír eloszlása szintén lényeges az egészség szempontjából: ha egyenletesen oszlik el a testben, főleg a csípő és a comb tájékára koncentrálódva - „körte” alakban -, akkor kisebb a szívbetegség, a cukorbaj és a szélütés veszélye; szemben az „alma” típusú elhízással, amikor a derék körül képződnek a hurkák.

Hogyan lehet fogyni?

A biztonságos és hatékony fogyás titka három dologban rejlik: először is úgy csökkentse energiabevitelét, hogy közben kiegyensúlyozott étrendet követ, illetve rendszeres testmozgást végez. E mellett ügyeljen a nagy mennyiségű folyadékbevitelre és a zöldségek korlátlan mennyiségű fogyasztására.

Ismert, hogy ugyanannyi tömegű zsír kétszer annyi kalóriát tartalmaz, mint a szénhidrát vagy a fehérje. Ennek ellenére a szétválasztó diéták nagy része mindenkinél működik. Ugyanis a beépüléshez mindenre szükség van egyszerre. Tehát ne csak a mennyiségeket, de a minőségret is figyeljünk. Zsírra pedig szükségünk van, de azt ez esetben hidegen sajtolt nyers olajokkal pótoljuk.

Az energiabevitel megszorítása csak egy határig ésszerű, mert az „éhezés=raktároznom” kell parancs le fogja lassítani az anyagcserét, és növeli a szervezet által „jónak ítélt” célértéket. Épp ezért fogunk hízni még jobba, ha a korábbi normális táplákozásunkra térünk vissza a diéta befejeztével. A mozgás viszont növeli az anyagcserét, épp ezért olyan fontos, nem pedig a közvetlen kalóriaégető hatása miatt.

A zsírban rengeteg méreganyag, különösen a savas jellegűek, képes elraktározódni. Ez meg is menti a szervezetet sok káros hatástól. Épp ezért fontos a fogyókúrával párhuzamosan ügyelni a mérgek, savak hatékony kivezetésére. Ezt a lúgosító hatású zöldségek nagy mennyiségű fogyasztásával -melyek magas ásványi anyag tartamuknál fogva képesek megkötni a savakat-, és rengeteg tiszta víz bevitelével érhetjük el.

Ügyeljen arra, hogy hetente ne fogyjon 1 kg-nál többet: a hirtelen és az összevissza fogyókúrázás árthat az egészségének. Ez a mondat is az ürülő savak, mérgek miatt olyan fontos. Hatékony méregtelenítés esetén azonban az a szám többszörösére is növelhető különösebb gond nélkül.

A táplálék-kiegészítők szerepe

Ha fogyókúrázni kezd, a multivitamin- és ásványianyag-készítmények védhetik az energiadús ételek fogyasztásának csökkentése miatt könnyen kialakuló tápanyaghiányokkal szemben.

A hagyományos zsírbevitel csökkentése mindenképpen ajánlatos, ám két lényeges telítetlen zsírsav: az omega-3 és az omega-6 továbbra is szükségesek a sejtmembrán egészségéhez az immunrendszer hatékony működöséhez. Egyen olajos halat kétszer egy héten, esetleg szedjen halolaj- vagy lenmagolaj-kiegészítőt, hogy ezekből a zsírsavakból megfelelő mennyiség jusson a szervezetébe. E mellett fogyaszthat bármilyen hidegen sajtolt olajat, mindaddig, amíg nem hőkezeli azt. ”A rossz zsírokat cserélje jó olajokra”

A fogyás annyit jelent, hogy nagyobb az energiafelhasználása, mint a felvétele. Bizonyos táplálék-kiegészítők növelhetik energiafelhasználását, míg mások a táplálék-felvételt csökkentik azáltal, hogy teltségérzetet okoznak.

Energiafelhasználást serkentő kiegészítők

Sokféle gyógynövény használható az anyagcsere fokozására és a vérkeringés serkentésére, ezért ezek a fogyásban is segíthetnek.

A mangosztán héjának kivonata hidroxi-citromsavat (HCS) tartalmaz, amely – elvégzett vizsgálatok szerint – csökkenti a szervezetben a szénhidrátok átalakulását elraktározott zsírokká. Ajánlott napi adagja háromszor 500 mg.

Az L-karnitin nélkülözhetetlen a zsírsavak égetéséhez, így minden fogyókúrában értékes kiegészítő napi 500mg körüli mennyiségben.

A tengeri moszat azoknak lehet hasznos, akik csökkent pajzsmirigy-működésük miatt túlsúlyosak. Tudományosan nem bizonyított, de természetgyógyászok pajzsmirigyhormon-hiányos betegeknél az anyagcsere fokozására alkalmazzák ezt a növényt.

A króm a sejtek inzulin iránti érzékenységét fokozza, ezért a szervezetnek elegendő mennyiségre van szüksége ebből a nyomelemből. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a króm javítja a vércukor-szabályozást a cukorbetegeknél, s néhány vizsgálat szerint segíthet a fogyásban is.

Krómhiányban gyakoribb a magas vérnyomás és az emelkedett koleszterinszint, csökken a sejtek inzulinérzékenysége, ezért a kiegészítők általános egészségvédelmi célokra is alkalmazhatók.

Túlsúlyos, elhízott embereknél a sejtek egyre érzéketlenebbé válnak az inzulinra. Ez a hormon segít a vércukorszint szabályozásában úgy, hogy a sejtek cukorfelvételét serkenti. Ha a sejtek inzulin iránti érzékenyésge csökken, több inzulin termelődik, ami viszont serkenti a zsírképződést. Ha a sejtek inzulinérzékenysége javul, kevesebb inzulint állít elő a hasnyálmirigy, a zsírképződés is csökken – ami a fogyást is elősegíti. A sejtek inzulin iránti érzékenységét a rendszeres testmozgás, a Króm és Vanádium bevitel is fokozza.

7 tipp hogyan egyen kevesebbet

1. Használjon kisebb tányért, amelyre kisebb adagokat szed.

2. Egyen olyan lassan, ahogyan csak tud: így idő jut arra, hogy a jóllakottságérzés már az étkezés alatt kialakuljon.

3. Bármilyen ételt fogyaszt is, használjon evőeszközt.

4. Kis falatokat egyen, és tegye le az evőeszközöket, miközben a falatot rágja.

5. Mindig asztalnál egyen. Ne egyen tévénézés, rádióhallgatás, újság- vagy könyvolvasás és bármilyen más figyelemelvonó tevékenység közben. Az evésre koncentráljon.

6. Ha már nem érez éhséget, hagyja abba az evést.

7. Ne érezze úgy, hogy mindenáron ki kell ürítenie a tányért.

 

Dr. Gulyás Tamás, Vetró Rita

Forrás:

www.vitaminsziget.com

2007. november 29.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr48254047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.