Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Az egészséges fogyókúra alapjai

2007.12.06. 08:50 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek fogyokura

Nemcsak túlsúlyos, hanem evési zavarral küszködő beteg is egyre több van. Érthető, ha meg akarjuk őrizni alakunkat, de meg kell találni az egészséges módját!

Sokan próbálkoznak több-kevesebb sikerrel a „fogyózással”, vagyis azzal, hogy leadjanak néhány felesleges kilót. Mikor indokolt a fogyókúra? Lehet-e biztonságosan eredményt elérni? Segíthetnek-e táplálék-kiegészítők?

  • A testsúly megfelelő szinten tartása sokat segít a jó egészség megőrzésében.
  • Az elhízás növeli a leggyakoribb halált okozó betegségek – például a szívbetegségek, szélütés és egyes rákfajták – veszélyét. Ezenkívül egyéb problémákat is okozhat, ezzel sokat ronthat az élet minőségén.
  • Az elhízás olyan betegségekkel is összefügg, mint a magas vérnyomás, az időskori cukorbetegség, az artrózis, a légzőrendszeri zavarok, az epekövesség, a meddőség, az izzadás, a légszomj vagy az alvászavarok.

[…]

A zsír eloszlása szintén lényeges az egészség szempontjából: ha egyenletesen oszlik el a testben, főleg a csípő és a comb tájékára koncentrálódva - „körte” alakban -, akkor kisebb a szívbetegség, a cukorbaj és a szélütés veszélye; szemben az „alma” típusú elhízással, amikor a derék körül képződnek a hurkák.

Hogyan lehet fogyni?

A biztonságos és hatékony fogyás titka három dologban rejlik: először is úgy csökkentse energiabevitelét, hogy közben kiegyensúlyozott étrendet követ, illetve rendszeres testmozgást végez. E mellett ügyeljen a nagy mennyiségű folyadékbevitelre és a zöldségek korlátlan mennyiségű fogyasztására.

Ismert, hogy ugyanannyi tömegű zsír kétszer annyi kalóriát tartalmaz, mint a szénhidrát vagy a fehérje. Ennek ellenére a szétválasztó diéták nagy része mindenkinél működik. Ugyanis a beépüléshez mindenre szükség van egyszerre. Tehát ne csak a mennyiségeket, de a minőségret is figyeljünk. Zsírra pedig szükségünk van, de azt ez esetben hidegen sajtolt nyers olajokkal pótoljuk.

Az energiabevitel megszorítása csak egy határig ésszerű, mert az „éhezés=raktároznom” kell parancs le fogja lassítani az anyagcserét, és növeli a szervezet által „jónak ítélt” célértéket. Épp ezért fogunk hízni még jobba, ha a korábbi normális táplákozásunkra térünk vissza a diéta befejeztével. A mozgás viszont növeli az anyagcserét, épp ezért olyan fontos, nem pedig a közvetlen kalóriaégető hatása miatt.

A zsírban rengeteg méreganyag, különösen a savas jellegűek, képes elraktározódni. Ez meg is menti a szervezetet sok káros hatástól. Épp ezért fontos a fogyókúrával párhuzamosan ügyelni a mérgek, savak hatékony kivezetésére. Ezt a lúgosító hatású zöldségek nagy mennyiségű fogyasztásával -melyek magas ásványi anyag tartamuknál fogva képesek megkötni a savakat-, és rengeteg tiszta víz bevitelével érhetjük el.

Ügyeljen arra, hogy hetente ne fogyjon 1 kg-nál többet: a hirtelen és az összevissza fogyókúrázás árthat az egészségének. Ez a mondat is az ürülő savak, mérgek miatt olyan fontos. Hatékony méregtelenítés esetén azonban az a szám többszörösére is növelhető különösebb gond nélkül.

A táplálék-kiegészítők szerepe

Ha fogyókúrázni kezd, a multivitamin- és ásványianyag-készítmények védhetik az energiadús ételek fogyasztásának csökkentése miatt könnyen kialakuló tápanyaghiányokkal szemben.

A hagyományos zsírbevitel csökkentése mindenképpen ajánlatos, ám két lényeges telítetlen zsírsav: az omega-3 és az omega-6 továbbra is szükségesek a sejtmembrán egészségéhez az immunrendszer hatékony működöséhez. Egyen olajos halat kétszer egy héten, esetleg szedjen halolaj- vagy lenmagolaj-kiegészítőt, hogy ezekből a zsírsavakból megfelelő mennyiség jusson a szervezetébe. E mellett fogyaszthat bármilyen hidegen sajtolt olajat, mindaddig, amíg nem hőkezeli azt. ”A rossz zsírokat cserélje jó olajokra”

A fogyás annyit jelent, hogy nagyobb az energiafelhasználása, mint a felvétele. Bizonyos táplálék-kiegészítők növelhetik energiafelhasználását, míg mások a táplálék-felvételt csökkentik azáltal, hogy teltségérzetet okoznak.

Energiafelhasználást serkentő kiegészítők

Sokféle gyógynövény használható az anyagcsere fokozására és a vérkeringés serkentésére, ezért ezek a fogyásban is segíthetnek.

A mangosztán héjának kivonata hidroxi-citromsavat (HCS) tartalmaz, amely – elvégzett vizsgálatok szerint – csökkenti a szervezetben a szénhidrátok átalakulását elraktározott zsírokká. Ajánlott napi adagja háromszor 500 mg.

Az L-karnitin nélkülözhetetlen a zsírsavak égetéséhez, így minden fogyókúrában értékes kiegészítő napi 500mg körüli mennyiségben.

A tengeri moszat azoknak lehet hasznos, akik csökkent pajzsmirigy-működésük miatt túlsúlyosak. Tudományosan nem bizonyított, de természetgyógyászok pajzsmirigyhormon-hiányos betegeknél az anyagcsere fokozására alkalmazzák ezt a növényt.

A króm a sejtek inzulin iránti érzékenységét fokozza, ezért a szervezetnek elegendő mennyiségre van szüksége ebből a nyomelemből. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a króm javítja a vércukor-szabályozást a cukorbetegeknél, s néhány vizsgálat szerint segíthet a fogyásban is.

Krómhiányban gyakoribb a magas vérnyomás és az emelkedett koleszterinszint, csökken a sejtek inzulinérzékenysége, ezért a kiegészítők általános egészségvédelmi célokra is alkalmazhatók.

Túlsúlyos, elhízott embereknél a sejtek egyre érzéketlenebbé válnak az inzulinra. Ez a hormon segít a vércukorszint szabályozásában úgy, hogy a sejtek cukorfelvételét serkenti. Ha a sejtek inzulin iránti érzékenyésge csökken, több inzulin termelődik, ami viszont serkenti a zsírképződést. Ha a sejtek inzulinérzékenysége javul, kevesebb inzulint állít elő a hasnyálmirigy, a zsírképződés is csökken – ami a fogyást is elősegíti. A sejtek inzulin iránti érzékenységét a rendszeres testmozgás, a Króm és Vanádium bevitel is fokozza.

7 tipp hogyan egyen kevesebbet

1. Használjon kisebb tányért, amelyre kisebb adagokat szed.

2. Egyen olyan lassan, ahogyan csak tud: így idő jut arra, hogy a jóllakottságérzés már az étkezés alatt kialakuljon.

3. Bármilyen ételt fogyaszt is, használjon evőeszközt.

4. Kis falatokat egyen, és tegye le az evőeszközöket, miközben a falatot rágja.

5. Mindig asztalnál egyen. Ne egyen tévénézés, rádióhallgatás, újság- vagy könyvolvasás és bármilyen más figyelemelvonó tevékenység közben. Az evésre koncentráljon.

6. Ha már nem érez éhséget, hagyja abba az evést.

7. Ne érezze úgy, hogy mindenáron ki kell ürítenie a tányért.

 

Dr. Gulyás Tamás, Vetró Rita

Forrás:

www.vitaminsziget.com

2007. november 29.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr64254047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása