Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

A C-vitamin és a megfázás - mi az igazság?

2008.10.12. 16:02 | iptamas | 2 komment

Címkék: cikkek vitaminok tel antioxidansok

c-vitamin megfázás vitaminok influenza megelőzés kézmosás tudományos bizonyíték vitamin c-vitamin influenza megelőzésA nappalok rövidülnek, egyre hidegebbé válik az idő, kezdődik a megfázások és az influenza időszaka. Sokan kezdenek ilyentájt C-vitamint szedni elővigyázatosság gyanánt. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a vitamin-pótlás közel sem nyújt olyan mértékű védelmet, mint pl. a rendszeres kézmosás – ráadásul a túlzott adagok még károsak is lehetnek.

Egy német kutatóintézet (German Institute for Quality and Efficiency in Health Care, IQWiG) közölt információkat és egy kérdőívet a megelőzésről, ezzel is segítve a széles körben elterjedt „mítoszok” elkülönítését a valóságtól.

A jó híreket könnyebben hisszük igaznak

Sokan becsülik túl a C-vitamin és más antioxidánsok jótékony hatását. Éveken át úgy tartották, hogy a C-vitamin szedése nemcsak a megfázás ellen véd, de alkalmas a rák megelőzésére, és ezen keresztül az élet meghosszabbítására is. A következő weboldalon olvasható egy összefoglaló e terület tudományos eredményeiről, amelyek cáfolják a fenti hiedelmeket. http://www.informedhealthonline.org.

Nemcsak hogy nincsenek bizonyítékaink arra, hogy az antioxidánsok hosszabb életet biztosítanak, de egyes termékekről bebizonyosodott, hogy korai halált okozhatnak” – állítja Peter Sawicki professzor, az intézet igazgatója.

A „pozitív” hírek reményt keltenek az emberekben, így gyorsan elterjednek, és a közhiedelem részeivé válnak. „Nagyon nehéz lehet elfogadni azt, hogy egyes hiedelmek valójában csak mítoszok, nem valósak, hacsak később be nem bizonyosodnak (vagy éppenséggel az ellenkezőjük)”.

Egyszerű módszerek a légúti fertőzések elkerülésére

Akár megfázásról, akár influenzáról van szó, a folydogáló orr és a torokfájás vírusos fertőzést jeleznek. Sokan azt gondolják, hogy a C-vitamin fogyasztása segít a légúti fertőzések elkerülésében – a kutatások azonban azt mutatják, hogy ez egyáltalán nincs így, ráadásul a túl nagy dózis még ártalmas is lehet.

Ehelyett léteznek egyszerű eljárások, amelyek valóban csökkentik a fertőzések kockázatát. Így pl. fontos a gyakori kézmosás (normál szappannal és vízzel), és az, hogy ne érintsük az arcunkat és szánkat a kezeinkkel. Azok, akik már megkapták a fertőzést, megállíthatják a továbbterjedését, ha rögtön eldobják a használt zsebkendőjüket, és nem fognak kezet más emberekkel.


C-vitamin a rák ellen?
Jobban véd a gyümölcs, mint a C-vitamin tabletta

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr23709969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gitta 2008.10.16. 07:52:28

Hát ez jó, Szentgyörgyi Albert forog a sírjában?
Ki finanszírozta ezt a kutatást?

Ric28 · http://www.masszazsport.co.cc 2010.08.08. 12:12:31

Hát ez érdekes .. Mindent meg lehet cáfolni az már biztos !
süti beállítások módosítása