Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Mediterrán diéta - megoldás a krónikus betegségekkel szemben?

2008.09.14. 19:21 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek fogyokura hosszu elet

mediterrán diéta étrend rák szívbetegség krónikus betegségek Alzheimer-kór mediterrán diéta A British Medical Journal weboldal egy tanulmánya szerint a mediterrán diéta szerinti étkezés komoly védelmet jelent olyan krónikus betegségekkel szemben, mint pl. idült szív- és keringési problémák, rák, Parkinson- és Alzheimer-kór.

A mediterrán diéta követéséhez való ragaszkodás mértéke hatékony eszköz lehet a korai halálesetek kockázatának csökkentésében – állítják a szerzők.

A Földközi-tenger mentén élő népek híresek arról, hogy étrendjük mennyire jó példaként szolgálhat az egészséges táplálkozáshoz, ezen keresztül az egészségesebb és jobb minőségű élethez. Ez a „diéta” gazdag olívaolajban, gabonákban, gyümölcsökben, olajos magvakban, zöldségekben, halban, de szegény húsokban, tejtermékekben és alkoholban.

Korábbi kutatások már sejttették, hogy ez az étrend szerepet játszhat a szív- és érrendszeri betegségek és rák elleni védelemben, de azt még nem vizsgálták, hogy van-e összefüggés a „diéta” betartása és az idő előtti halál, vagy a krónikus betegségek kialakulása között a teljes népesség tekintetében.

A University of Florence kutatócsoportja 12 nemzetközi tanulmányt vizsgált át, melyek összesen több mint 1,5 millió résztvevő bevonásával készültek – az étkezési szokásaikat és egészségi állapotukat követték nyomon, 3-18 éven keresztül.

A kutatók azt találták, hogy azok az alanyok, akik szigorúan betartották a mediterrán diéta előírásait, szignifikánsan javult az egészségi állapotuk: összességében 9 %-kal csökkent a teljes elhalálozás közöttük, szintén 9 %-kal a szív- és érrendszeri betegségekből adódó halandóság, 13 %-kal kevesebb volt az Alzheimer- és Parkinson-kór, és 6 %-kal kevesebb a rák előfordulása.

A kutatók azt állítják, hogy egy „megfelelési pontrendszer” (az illető étrendje mennyire felel meg egy elméletileg tökéletes mediterrán diétának) használata hatékony megelőző eszköz lehetne a halálozások és betegségek kockázatának csökkentésében a teljes népességet figyelembe véve.

A szerzők komoly jelentőségűnek tartják a tanulmányt a közegészségügy tekintetében, különös figyelemmel a korai elhalálozások kockázatának csökkentésében.

Forrás:
www.ScienceDaily.com
Ford.: Inántsy Tamás
2008. szeptember 12.

Hasonló témájú cikkek:

Mediterrán diétával az asztma megelőzhető
Újra a mediterrán diétáról

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr43663277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása