Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Brokkoli és diabétesz

2008.09.10. 07:02 | iptamas | 1 komment

Címkék: cikkek cukorbetegseg zoldsegek

cukorbetegség diabétesz étrend brokkoli egészséges táplálkozás cukorbetegség szívbetegek Újabb kutatási eredmények azt mutatják, hogy a brokkoli fogyasztása helyreállíthatja a szív ereinek diabétesz okozta károsodását.

Paul Thornalley professzor és munkatársai a University of Warwick egyetemen vizsgálták a brokkoli egyik vegyületét, a szulforafánt. Ez az anyag serkenti a szervezetet, hogy több olyan enzimet termeljen, amely védi a véredényeket, és csökkenti azoknak a molekuláknak a mennyiségét, amelyek komoly sejtkárosodásokat okoznak.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a zöldségekben – pl. káposztafélék, brokkoli – gazdag étrend kapcsolatban áll a szívproblémák és a stroke kockázatának csökkenésével. A cukorbetegségben szenvedők általában nagy kockázatnak vannak kitéve az említettek mellett veseproblémák terén is, amelyek kapcsolatba hozhatók a véredények károsodásával.

A kutatók a szulforafánnak a magas vércukorszint (hiperglikémia) miatt károsodott ér-sejtekre gyakorolt hatásait vizsgálták. Azt kutatták, hogy a ROS (Reactive Oxigén Species) nevezett molekula-csoport mennyisége milyen arányban csökken a szervezetben. A hiperglikémia a ROS szintjének akár háromszorosára történő emelkedését is okozhatja, és ez sejtkárosodást idézhet elő. A kutatások azt mutatták, hogy a szulforafán ezt a szint-növekedést 73 %-kal csökkenti.

Emellett a szulforafán egy másik fontos hatását is kimutatták. Ez a vegyület ugyanis aktiválta a ’ nrf2’ jelzésű fehérjét, amely aktivál bizonyos antioxidáns és detoxikatív enzimeket, ezzel megóvva a sejteket és szöveteket az oxidatív stressztől.

„A kísérleteink azt mutatják, hogy a brokkoliban is található szulforafán és hozzá hasonló vegyületek segíthetnek a diabéteszhez köthető érrendszeri megbetegedések kialakulási folyamatának visszafordításában. A jövőben fontos lesz azt is megvizsgálni, hogy a káposztafélékben gazdag étrend mennyire jótékony hatású a cukorbeteg emberek állapotára” – mondta Thornalley professzor.

Forrás:
www.ScienceDaily.com
2008. augusztus 26.

Hasonló cikk:
A brokkoli fogyasztása jelentősen csökkenti a rák kockázatát

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr61654962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szilvi · http://szilvinaplo.lapunk.hu/ 2008.12.10. 11:31:43

Teljesen egyetértek a cikkben leírtakkal, a régi állásponttal szemben nem húst, hanem sok zöldséget és gyümölcsöt (persze az egyéni mennyiségi korlátok figyelembe vételével) kell enni a cukorbetegeknek. Szerencsére már az orvosok álláspontja is ebbe az irányba változik.

Én ma rizseshús módra elkészített karfiolos rizst főztem az 1-s típusú cukorbeteg kisfiamnak. Ez éppen főtt étel, de a nyers ételek arányát is érdemes növelni a mi tapasztalatunk szerint!
süti beállítások módosítása