Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

A gyerekek egészsége és a tévézés

2008.08.30. 18:48 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek

A szeptember és október az új TV-szezon kezdetét is jelenti. A Minnesota Egyetem kutatói szerint a családi étkezések alatt történő televíziózás azonban negatívan befolyásolja a gyerekek étrendjét.

Egy iskolai egészségügyi projekt kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy azoknak a gyerekeknek, akik olyan családban élnek, amelynek tagjai az étkezések alatt TV-t néznek, gyengébb minőségű az étrendjük, mint azon társaiknak, akik együtt esznek a családdal, de közben nem nézik a televíziót. Az evés közben tévéző fiúk kevesebb zöldséget és gabonát, de több üdítőt fogyasztanak; a lányok pedig kevesebb zöldséget és több sült ételt fogyasztanak, mint nem televíziózó társaik.

PhD. Dianne Neumark Sztainer, a projekt vezető kutatója több okot is említ, amely magyarázná e tényeket. „A tévézés befolyásolhatja a fiatalok által fogyasztott ételek fajtáit, típusait, mert rengeteg reklámot látnak, amelyek „segítik” őket a választásban. Másrészt az étkezési szokások, a felszolgált ételek különbözőek lehetnek azokban a háztartásokban, ahol a TV megy az étkezések ideje alatt is. További kutatások szükségesek e kérdések tisztázására”.

Habár a tévézés negatívan befolyásolja a gyerekek étrendjének minőségét, a családi körben eltöltött étkezések során fogyasztott ételek sokkal egészségesebbek, mint azon gyerekek ételei, akik nem esznek rendszeresen családi körben. „Ez a tanulmány tovább erősíti a családi étkezések fontosságát. Azok a családok, amelyek együtt esznek, még ha közben nézik is a TV-t, sokkal kevésbé valószínűen fogyasztanak gyenge minőségű ételeket, mint azok a gyerekek-fiatalok, akik egyedül esznek” – jelentette ki Shira Feldman, a másik szerző.

„A mi üzenetünk a szülőkhöz: egyen együtt a család, amikor csak lehetséges, közben a TV-nézés mennyiségét csökkentsük a minimumra. Használjuk ki aktívan ezt a gyerekeinkkel együtt eltöltött időt” – javasolja Neumark Sztainer.

Forrás:
www.sciencedaily.com
2007. október 15.

Hasonló cikk a témában:
A családi étkezések fontossága

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr11641377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása