Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Szívbetegség megelőzésére együnk halat

2008.08.01. 20:18 | iptamas | Szólj hozzá!

Címkék: cikkek hal

Egy új tanulmány szerint a japánok közt azért kevesebb a szívbetegek száma, mert egész életükben sok halat esznek.

Az omega 3 zsírsavakat tartalmazó olajos halban gazdag táplálkozás lehet az oka annak, hogy a középkorú japánok kevesebbet küzdenek az artériák elzáródásával, mint a fehér bőrű emberek, illetve a japán származású amerikai állampolgárok.

A kutatás eredményei az American College of Cardiology folyóiratában jelent meg, és arról szól, hogy a Japánban élő japánok vérében kétszeres az omega 3 zsírsavak mennyisége, és kevésbé szenvednek az érelmeszesedéstől. Az érelmeszesedés során az artériák belsejében akadály képződik. Idővel ezek megkeményednek, és szűkítik az artériát, mely olyan súlyos problémákhoz vezethet, mint a szívinfarktus vagy az agyvérzés.

"Japánban mindig is zavarba ejtően alacsony volt a szívbetegségek száma." - mondta Akira Sekikawa, a Pittsburghi Egyetem docense. "A tanulmányunk azt sejteti, hogy ez azért fordulhat elő, mert egész életükben rengeteg halat esznek."

A japánok naponta átlagosan 85 gramm halat fogyasztanak, míg az amerikaiak legfeljebb kétszer esznek halételt egy héten. Táplálkozási tanulmányok kimutatták, hogy a halból származó omega 3 zsírsav fogyasztása Japánban naponta 1,3 g, míg az Egyesült Államokban csak 0,2 g. Sekikawa csapatának korábbi felmérései kimutatták, hogy a japánoknak jelentősen kevesebb koleszterin-lerakódás figyelhető meg az artériákban ugyanolyan vérkoleszterin-szint, és vérnyomás mellett, még a cukorbetegség hasonló aránya és a több dohányzás ellenére is. Azt viszont nem látták tisztán, hogy a japánokat a génjeik védték meg, vagy a magas halfogyasztás, esetleg más faktor.

Sekikawa jelen tanulmányához 868 véletlenszerűen kiválasztott 40-49 év közötti férfiak adatait használta fel. Közülük 281 a japán Kusatsuban él, 306 Pennsylvaniában, 281 pedig harmadik, negyedik generációs japán amerikai Honoluluból. "A tanulmányunk világosan kimutatta, hogy a japán származású amerikaiak ugyanolyan mértékben szenvednek érelmeszesedéstől, és ez sokkal magasabb arány, mint a Japánban élő japánok esetében. Ez arra utal, hogy nem az erős génállomány az oka annak, hogy Japánban kevesebben halnak meg szívbetegségek következtében."

Forrás:
www.50plusz.hu
2008.08.01.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr94596498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása