Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Az egészségmánia megbetegít?

2008.02.14. 08:13 | iptamas | 3 komment

Címkék: cikkek

Van, aki el tudja képzelni, napjának egyharmadát azzal tölti, hogy beszerzi a lehető legegészségesebb élelmiszereket, hogy aztán elkészítse őket szintén a lehető legegészségesebb módon? Hogy dührohamot kapjon csak azért, mert nem találta meg kedvenc biojoghurtját, vagy nem kapott hajdinát?
 

Elég betegesnek tűnik, nem? Pedig egy ortorexiásnak ilyen az élete. Ami nekünk értelmetlennek és kényszeresnek tűnik, az egészséges táplálkozás megszállottjának teljesen normális. Sőt, tiramisut falatozó barátnőit még le is nézi, vagy sajnálja, mert egészségtelen kajával mérgezik magukat.

Cél a szuperegészség

A fentiekből kitűnik, hogy ez az új étkezési zavar, az ortorexia nervosa – amit bio- vagy egészségmániának is hívnak – lelki megbetegedés. Az ortorexiás szélsőségesen és kényszeresen ragaszkodik az egészséges életmódhoz, az egészséges vagy általa egészségesnek hitt ételekhez – mondja Lődy Annamária klinikai szakpszichológus.
– Számára étteremben vagy vendégségben enni fenyegető pszichés trauma, mely szorongással és szenvedéssel jár. Retteg a gondolattól, hogy olyasmi csúszik le a torkán, ami nem felel meg az egészséges táplálkozás előírásainak, ami nem megfelelő tisztaságú és összetételű, mert az megbetegítheti, sőt, akár meg is ölheti. Épp ezért kizárólag olyan ételeket fogyaszt, amelyeket ő szerez be a biopiacon, és ő készít el szuperegészséges módon.
Az sem érdekli, ha extrém étkezési szokásai miatt eltávolodik barátaitól, ami szinte óhatatlanul bekövetkezik, hisz ki akar olyasvalakivel beszélgetni, akinek csak az egészséges táplálkozás körül forognak a gondolatai… A barátok lemorzsolódása nem zavarja, mert így több ideje marad kitalálni, mit egyen, hol szerezze be a hozzávalókat, és hogyan készítse el.
Ha ez még nem lenne elég, a biománia másodlagosan testileg is megbetegít. Az „abszolút egészséges” táplálkozás tartós fennállása esetén emésztőszervi megbetegedés, súlyos ásványianyag- és vitaminhiány léphet fel. Kialakulhat kóros soványság is.

A túlzások árthatnak

– Az egyensúly, a harmónia életünk minden területén fontos, legyen szó testünkről vagy lelkünkről, munkáról vagy szórakozásról – mondja Tihanyi András dietetikus. – Ha bármilyen irányba tartósan kibillen az egyensúly, legyen szó egy önmagában teljesen ártalmatlan vagy hasznos dologról, az kihat az élet más területeire, emberi kapcsolatainkra, egészségünkre is. Bármiről legyen szó, a túlzások árthatnak.
Nap mint nap halljuk például, hogy sok folyadékot kell fogyasztanunk, arra viszont nem gondolunk, hogy ez akár halálos is lehet. Pedig ha az elfogyasztott napi 2-3 liter folyadékot 7-12 literre növeljük, különösen, ha rövid időn belül iszunk sokat, akkor bekövetkezhet a baj. Visszatérve az egészségmániára: amíg nem e körül forog az életünk, addig az egészséges táplálkozás egészséges.
De ha folyton kalóriákat számolgatunk, vagy az élelmiszercímkét böngésszük, netalán visszautasítunk egy ételt vendégségben csak azért, mert nem tartjuk egészségesnek, valószínűleg bajban vagyunk. A rugalmatlanság, a merevség utalhat problémára.

Diétával kezdődik

Az ortorexia rákfenéje az, hogy a biomániás nem tartja magát betegnek, hisz ő úgy gondolja, egészségesen él. Sőt, eleinte környezete is így gondolja.

A betegség kialakulására akkor van esély, ha az ember úgy érzi, életének irányítása kicsúszott a kezéből, és keres valamit, amiben megkapaszkodhat. Ez könnyen lehet egy diéta, amivel totális kontrollt gyakorolhat az egészségére, s ez már csak azért is megnyugtató, mert távol tartja a betegségeket.

Az egészségmánia kialakulásához ugyanis „elengedhetetlen” a betegségektől való félelem, a hipochondria. A táplálkozás maximális ellenőrzése a biztonság illúzióját kelti: az ortorexiás úgy gondolja, a diéta betartása garancia az egészségre és a hosszú életre. Közben fogalma sincs róla, hogy a pszichés terror, amivel önmagát sújtja, pusztítóbb, mint a rendszeres hamburger fogyasztás...

Az étkezési zavarok típusai

Anorexia nervosa: kóros étvágytalanság. Tünetei: – kóros soványság (a testtömeg index 17,5 alatt) – az alacsony testsúly eléréséhez különböző módszereket alkalmaz: koplalás, nagyon intenzív mozgás, önhánytatás, hashajtók és vízhajtók szedése – fokozott félelem az elhízástól – nők esetében a menstruáció elmaradása – torzult testkép (mások testét reálisan meg tudja ítélni, a magáét nem).

Bulimia nervosa: farkasétvágy. Tünetei: – visszatérő falási rohamok (hetente legalább kétszer), amikor viszonylag rövid idő alatt nagy mennyiségű ételt eszik meg, s az evést nem tudja abbahagyni – a falási rohamokat koplalási periódusok váltják – jellemző az önhánytatás, a vízhajtók, hashajtók szedése, beöntés alkalmazása – bűntudat a falási rohamok miatt..

Ortorexia nervosa: egészségfüggőség. Tünetei: – az egyén szélsőséges ragaszkodása az egészséges életmódhoz, akár táplálkozás, akár testedzés vonatkozásában.

Alapvető különbségek: az anorexia és a bulímia esetében a beteg az étel mennyiségére koncentrál, az ortorexiás az étel minőségére. Előbbiek hátterében az anyasággal, nőiséggel kapcsolatos problémák állnak, utóbbinál a betegségtől, a haláltól való félelem.

Detrői Krisztina

Forrás:
www.nana.hu
2008. február 13.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr57338638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gitta 2008.02.14. 19:30:53

Hát ez az!

Ez persze nem jelenti azt, hogy az egészséges táplálkozást nem lehetne mánia nélkül művelni. Ismerek több nyersevőt, egyik sem tűnik mániákusnak.
Persze jó ez a cikk, figyelmeztet, hogy az ember ne essen túlzásokba, és a testi egészsége mellett a lelki egyensúlyra is vigyázzon.

Valaki rám szól majd, ha látja rajtam a tüneteket?

iptamas 2008.02.14. 20:41:42

Én, ha észreveszem, ígérem, szólni/írni fogok :O).

iptamas

Barta Anett 2015.12.07. 23:39:33

Mióta betegség egészségesen étkezni? Ennél fontosabb szerintem nincs is az életben. Az vagy amit megeszel...ha éhezteted magad az meg az anorexia...a leírtak alapján Nekem ez a legkevésbé sem tűnik betegségnek.
süti beállítások módosítása