Elköltöztem!

Kedves Olvasók!
Ezt a blogot tovább nem frissítem tartalommal, elköltöztem ide, ahol igyekszem újabb érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Üdv
A Szerkesztő

Érdekes cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Egyik kedvencem

Utolsó írások

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

hvg.hu Egészség

Nincs megjeleníthető elem

Fitt élet

Nincs megjeleníthető elem

Amit a vegetarianizmusról feltétlenül tudni kell II.

2007.12.07. 20:56 | iptamas | 1 komment

Címkék: cikkek vegetarianizmus

A vegetárius étrend összegzése


Energia 

A növényi étrend kevés energiát ad a szervezetnek. Nagyobb mennyiségű ételfogyasztás esetén sem fedezi minden esetben a napi szükségletet. Alacsony a zsírtartalma. Élelmi rostban gazdag, ami csökkenti az éhségérzetet. Fogyókúrázóknak rövid ideig tartó fogyasztása előnyös. Káros hatást gyakorol a gyerekek, serdülők, terhes és szoptatós anyák és az idős emberek szervezetére.

Fehérje 

Az állati eredetű élelmiszerek fehérjetartalma biztosítja a testépítő aminosavakat. Ezeket a szervezet nem tudja felépíteni. A növényi fehérjék nem tartalmaznak minden nélkülözhetetlen aminosavat, illetve nincs köztük olyan, amiben minden esszenciális aminosav megtalálható. Vegán étrendben ezek az aminosavak nem jutnak be a szervezetbe megfelelő mennyiségben.

Legjellemzőbb a metionin nevű aminosav hiánya. Elégtelen felvétele esetén, illetve hiányában hasnyálmirigy-, tüdő-, vagy bélcsatorna elváltozások alakulnak ki. A növényi étrend fő fehérjeforrása a szója. A növénynek előnyös az aminosavtartalma, de kevés metionint tartalmaz. A komplett fehérjebevitel a növények megfelelő párosításával elvileg kivitelezhető, de ez szakértelmet és komoly odafigyelést kíván. Amennyiben a tej és tejtermékek fogyasztása megengedett, könnyebb az étrend összeállítása. 

Esszenciális aminosavak: fenilalanin, hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, treonin, triptofán, valin és újszülöttkorban a taurin.

Fehérje (aminosav) kiegészítés
Az élelmiszerek fogyasztása egy étkezésen belül történik.

Élelmiszer

Kiegészítő élelmiszer

Hüvelyesek: bab, borsó, lencse

Gabona, kukorica, burgonya, olajos magvak, dió

Gabona vagy kukorica

Hüvelyes növények, burgonya, olajos magvak, dió

Burgonya

Gabona és/vagy kukorica, hüvelyes növények, olajos magvak, dió

 

Az aminosavak kiegészítésének (fehérjekomplettálás) lehetőségei

Élelmiszerek

Legkevesebb mennyiségű aminosav

Optimális tartalom a nélkülözhetetlen aminosavakból

Fehérjekomplettálás

Tojás

Nincs

Cisztin, lizin, metionin, triptofán

Önmagában komplett fehérje

Cereáliák

Lizin, izoleucin

Cisztin, metionin, treonin, triptofán (kivétel: kukorica és rizs)

Cereália + hüvelyesek, tej, és olajos magvak

Hüvelyesek

Cisztin, metionin, triptofán (kivétel: szójabab)

Treonin, lizin

Hüvelyes+cereália és olajos magvak

Tej, tejtermékek

Nincs

Metionin, lizin, izoleucin

Önmagában komplett fehérje

Diófélék, olajos magvak

Lizin, izoleucin (kivétel tökmag)

Cisztin, metionin, triptofán (kivétel földimogyoró, kevés metionin és triptofán)

Hüvelyesek+ olajos magvak

Zöldségek

Metionin, cisztin, izoleucin

Triptofán, lizin

Zöldség + dóféle és tojás, Zöldségek + cereália és tej, tejtermékek, hüvelyesek


Vitaminok 

B12 vitamin csak az állati eredetű élelmiszerekben van. D- és B12 vitaminhiány alakul ki. Vérszegénység, gyomor-bélrendszeri és visszafordíthatatlan idegrendszeri tünetek jelentkezhetnek. A növényi étrend kiegészítése tejjel és tejtermékekkel pótolhatja a hiányt. 

Ásványi anyagok 

Kalcium, cink és vashiány alakulhat ki. A növényi táplálékok nem tartalmazzák megfelelő mennyiségben, illetve a vas felszívódása, hasznosulása nem megfelelő. A tejet és tejtermékeket nem fogyasztók körében súlyos kalciumhiány alakul ki, ami kihat a csontok állapotára.

Vizsgálatok igazolják, hogy a vegetáriánusok között bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő, de az egészséges életmódot, vegyes táplálkozást folytató embereknél is hasonló eredmények születnek. (vissza az I. részhez)

Nógrádi Katalin 
dietetikus

Forrás:
[origo]
2006. június 28.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr65256306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gitta 2008.01.07. 13:30:50

Javaslom ezt a cikket is feltenni: www.fuggetlen.hu/print.php?sid=747
süti beállítások módosítása